Gradonačelnik Kašćelan učestvovao na 8. Ljubljana forumu
05.10.2018

Cilj Foruma, koji je okupio oko 850 učesnika iz svih krajeva svijeta, jeste da poveže, omogući i podstakne dobre prakse i konkretnu saradnju različitih učesnika.

Posebna pažnja Foruma usmjerena je na saradnju Evrope i Azije u procesu digitalne transformacije gradova u uspješne „pametne gradove“.

Gradonačelnik Kašćelan je, na okruglom stolu o slučajevima pozitivnih praksi u gradovima, kazao da bi moderne gradove trebalo posmatrati kao kompanije čiji je osnovni cilj obezbjeđenje kvalitetnih servisa za građane.

„Prošla su vremena kada je država imala glavnu ulogu u razvoju lokalnih samouprava. Sada bi gradonačelnici trebalo da budu menadžeri, a njihovi timovi da imaju ekspertska znanja i sposobnosti članova upravnih odbora“, naveo je on.

Kašćelan smatra i da je važan korak u preoblikovanju budućnosti gradova obezbjeđivanje poslovnih olakšica za investitore koji su spremni da ulažu u mala i srednja preduzeća. On je ocijenio i da su poslovne zone, biznis inkubatori, kao i zelena ekonomija i poslovanja koja ne škode životnoj sredini, takođe referentne tačke budućeg razvoja.

„Ubijeđen sam i da su napredna znanja i spremnost da se uči na iskustvima drugih važni za balansiran regionalan razvoj, posebno ako se ima u vidu da je ne samo region, već i šira zajednica, sve više upućena na saradnju i razmjenu informacija“, rekao je on.

Na Forumu bi trebalo da bude predstavljeno 50 najboljih projekata „pametnih gradova“, kao i inovativni modeli i tehnološka rješenja za njihov razvoj. Biće prezentirano i sedam novih projektnih inicijativa čija ukupna vrijednost je veća od 300 miliona eura.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018