Digitalizacija gradskih servisa budućnost lokalnih uprava
05.09.2018

Delegacija Prijestonice Cetinje boravi na poziv više slovenačkih i hrvatskih kompanija u trodnevnoj posjeti Sloveniji i Hrvatskoj, gdje sa vodećim provajderima i korisnicima digitalnih usluga, kao i proizođačima električnih vozila, razgovara o iskustvima i mogućnostima njihove potencijalne primjene na Cetinju.

Gradonačelnik Kašćelan danas se upoznao sa rješenjima koje nudi ljubljanski pametni grad kroz opcije beskontaktne kartice i plaćanja usluga mobilnim telefonom, koji lokalnoj upravi obezbjeđuju redovno punjenje budžeta, koje se može pratiti na dnevnoj bazi.

Ova rješenja omogućavaju bezgotovinska plaćanja različitih vrsta usluga, od javnog prevoza, upotrebe bicikala, usluga gradske biblioteke, parkinga, do studentske menze ili kupovine karti za ulazak u muzeje ili galerije. U Sloveniji je trenutno oko 898 hiljada aktivnih bezgotovinskih kartica, odnosno oko 70 hiljada aktivnih korisnika aplikacije za plaćanja telefonom.

Posebna pažnja u toku susreta sa predstavnicima slovenačkih i hrvatskih firmi bila je posvećena i električnim vozilima, kojima bi mogla biti upotpunjena turistička ponuda Prijestonice, ali i olakšan posao pojedinim gradskim službama.

Gradonačelnik Kašćelan susreo se i sa ambasadorom Crne Gore u Sloveniji, prof. dr Vujicom Lazovićem, koji je pozdravio opredjeljenje gradske uprave da Cetinje razvija kao moderan grad i obećao pomoć u skadu sa svojim ovlašćenjima i stručnim kompetencijama.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018