Obilježena godišnjica Belvederskih događaja
26.06.2018

Sa skupa je poručeno kako se ne smije dopustiti da se herojski događaji poput ovog zaboravljaju, niti da se ovaj datum i njegovi akteri potisnu, već da se na njihovim primjerima vaspitavaju i uče mlađe generacije, na koji način se voli svoja domovina i što za nju treba žrtvovati kada za to ukaže potreba.

Predsjednik cetinjskog UBNOR-a i antifašista Stevan Radunović kazao je da Belveder traje kao sinonim slobode i patriotizma.

„Hvala učesnicima belvederskog događaja koji su za svoju državu uložili najviše što se može dati, a to je svoj život. Rodoljubi, mirni demonstranti, željeli su da ondašnjem režimu ukažu na nacionalnu i socijalnu nepravdu koju je sprovodio prema stanovništvu. Nijesu se mirili sa činjenicom da Crna Gora i njeni građani imaju potlačen položaj. Da biste cijenili sebe treba cijeniti primjere koje su nam dali rodoljubi kao i sama borba crnogorskog naroda za slobodu", kazao je Radunović.

Demonstracije koje je 26. juna 1936 organizovala Komunistička partija Jugoslavije ugušene su u krvi. U njima je učestvovalo više hiljada građana, pri čemu je poginulo šest učesnika, a njih dvadeset je povrijeđeno.

RTV Cetinje

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018