Završena sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka
18.06.2018

„Sanacija Vrtijeljke i njena kultivacija uspješna je priča, jer je prekinut višedecenijski nemaran odnos prema prirodi i okruženju. Ali, sanacija ne znači da je posao završen. Permanentna zaštita i odgovorno upravljanje obaveza je koja nije vremenski ograničena”, istakao je gradonačelnik. 

On je dodao da je u okviru Državnog plana upravljanja otpadom, u Prijestonici Cetinje, predviđena lokacija za transfer stanicu otpada, reciklažno dvorište i sortirnicu. Slijedi, kako je naveo, utvrđivanje lokacije i izrada studije izvodljivosti, kao i definisanje lokacije kroz lokalni plan upravljanja otpadom.

„Vjerujem da će reciklažno dvorište u Prijestonici, selektivno odlaganje otpada, ali i zajednički trud roditelja i nastavnika, našu djecu učiniti odgovornijom od nas, a nas starije natjerati da se ugledamo na njih, jer je to jedino ispravno razmišljanje”, naglasio je gradonačelnik Kašćelan.

Direktor Direkcije za javne radove Almer Kalač kazao je da je Vrtijeljka pokazatelj da Crna Gora prepoznaje važnost borbe za očuvanje životne sredine i da će na tom putu istrajati.

„Ovo je prvi projekat iz oblasti očuvanja životne sredine koji je realizovan u cjelosti u Crnoj Gori. Nastavljamo sa realizacijom sličnih projekata i nadam se da će naši partneri dati maksimalan doprinos kako bismo ih priveli kraju”, poručio je Kalač.

Šef Odsjeka za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic rekao je da je ovo važan dan za građane Cetinja i životnu sredinu Crne Gore, ističući da je EU investirala više od 1,5 miliona eura u sanaciju Vrtijeljke.

„S jedne strane, ova finansijska sredstva predstavljaju znak posvećenosti Evropske unije zaštiti zdravlja građana koji žive u ovom kraju, kao i očuvanju crnogorske prirode. S druge strane, kofinansiranje, koje je obezbijedila Vlada Crne Gore, je dokaz da država zauzima stav da je otpad naša odgovornost”, naveo je Šulc.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i rukovodilac operativne strukture za IPA komponente lll Saša Radulović kazao je da je ovim projektom, u skladu sa međunarodnim standardima, Crna Gora ispunila jednu od važnih obaveza prvenstveno prema svojim građanima, a onda i zahtjevima na putu evropskih integracija.

„Imajuću u vidu da je projekat u početku bio suočen sa brojnim problemima, veliki je uspjeh što je sanacija privedena kraju. Ovaj značajan infrastrukturni projekat ujedno je i prvi veći projekat iz oblasti upravljanja otpadom realizovan iz IPA sredstava. Bitno će doprinijeti unapređenju ekološke situacije u Prijestonici Cetinje i rješenju ovog dugogodišnjeg problema”, istakao je Radulović.

Načelnica Direkcije za koordinaciju podrške Evropske unije Ivana Vujošević rekla je da se kroz implementaciju ovakvih projekata najbolje pripremamo i radimo na stvaranju preduslova za budeće sprovođenje kohezivne politike Evropske unije za korišćenje mnogo izdašnijih strukturnih, investicionih fondova koji će nam biti na raspolaganju kada postanemo država članica EU, a čiji će korisnici biti upravo lokalne samouprave.

Sanacija nekadašnje odlagališta na Vrtijeljci započeta je prošle godine, uz podršku Evropske unije, a radovi su finansirani skroz program „Regionalni razvoj 2012-2013”. Ukupno su koštali oko 1,8 miliona eura.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018