Počela primjena projekta „Open tourism“
15.06.2018
Projekat „Open Tourism“ predstavlja novi model javno-privatne prekogranične saradnje, čiji je glavni cilj valorizacija lokalnog kulturnog i prirodnog bogatstva, kao i unapređenje ekonomskog i društvenog razvoja. Bazira se na novom konceptu u turizmu, koji se oslanja na sistem difuznog prihvatanja turista, a koji podrazumijeva bliži odnos turiste i lokalne zajednice, kao i moderniju i strukturniju ponudu.

Projekat će imati zadatak da, kroz pilot projekte, proširi saradnju između javnog i privatnog sektora u turizmu koja će omogućiti kompetitivnost regiona. Ova vrsta pristupa će za cilj imati širenje turističke ponude na čitavu godinu.

Glavne aktivnosti projekta „Open Tourism“ su uspostavljanje privatno-javnog modela upravljanja sa partnerima iz javnih i privatnih institucija, mapiranje proizvoda i usluga, kao i da aktivira turističke tokove.

Na konferenciji u Tarantu govorio je gradonačelnik opštine Maruđo i potpredsjednik Unije „Zemlje mora i sunca“ Alfredo Longo, koji je predstavio program projekta i njegov značaj za unapređenje ekonomske, socijalne i teritorijalne saradnje među regijama, kao i razmjenu iskustava i praksi u pripremi i implementaciji projekata između Italije, Albanije i Crne Gore. Osim predstavnika Prijestonice Cetinje, konferenciji su prisustvovali i predstavnici svih ostalih partnerskih organizacija.

U opštini Maruđo održan je i prvi sastanak Upravnog odbora projekta. Na sastanku su predstavljene Prijestonica Cetinje i Opština Fier i njihova iskustva, nakon čega je dogovoren plan aktivnosti u narednom kvartalnom periodu. Sljedeći sastanak Upravnog odbora je predviđen za pola godine i biće održan u Opštini Fier, u Albaniji.

Partneri na projektu Open Tourism su Unija tarantinskih opština „Zemlje mora i sunca“ (koju čine opštine Maruđo, Pulsano, Torićela, Licano, Leporano, Franjano i Avetrana), Unija Bifernskih izvora i fondacija „Grad knjige“ iz Italije, Opština Fier i organizacija CEDIR iz Albanije i Prijestonica Cetinje iz Crne Gore.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018