Na Cetinju obilježen Dan Švedske
07.06.2018

On je na svečanom prijemu u „Biljardi“, koji je organizovala ambasada Švedske, istakao da dvije države povezuje, ne samo evropska perspektiva, već i snažna svijest o sopstvenom identitetu, potrebi očuvanja nacionalne osobenosti i njegovanju tradicije.

Gradonačelnik je podsjetio da su diplomatski odnosi dvije zemlje uspostavljeni prije 12 godina i izrazio zahvalnost na podršci koju Švedska pruža procesu evropske integracije Crne Gore.

„Raduje me što, sa ove vremenske distance, mogu da kažem da su odnosi Crne Gore i Kraljevine Švedske veoma dobri i prijateljski, te da se stalno unapređuju na svim poljima. Iako smo prostorno udaljene zemlje, naša zajednička evropska budućnost čini nas najbliskijim prijateljima, onima koji su uvijek spremni da pruže ruku podrške ili da vas prime u bratski zagrljaj. Takve prijatelje treba čuvati”, poručio je gradonačelnik Kašćelan.

Ambasador Švedske Jan Lundin zadovoljan je što je Nacionalni dan Švedske obilježen prvi put u Crnoj Gori i to u njenom prijestonom gradu.

„Ove godine Evropska unija, u kojoj se nadamo da ćemo vidjeti Crnu Goru u skoroj budućnosti, obilježava godinu kulturne baštine. Smatram da naše dvije zemlje mogu mnogo kulturnih dobara jedna drugoj da ponude, da je upravo kultura spona i kopča koja nas spaja i temelj za nastavak odlične saradnje”, rekao je ambasador Lundin.

On je poručio da će Švedska nastaviti da podržava evropski put Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU, koje će, kako je rekao, osnažiti ne samo Crne Goru, već i samu Uniju.

U okviru kulturno - umjetničkog programanastupili su guslar Rajko Radović i laponska umjetnica Sara Ajnak koja je izvela specifičnu formu pripovijedanja kroz pjevanje - jojkanje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018