Važna uloga lokalne samouprave u procesima pristupanja Evropskoj uniji
08.12.2017

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje i kopredsjedavajući Zajedničkog savjetodavnog odbora, Aleksandar Bogdanović, iskazao je uvjerenje da će Odbor i dalje ostati čvrsto posvećen realizaciji svojih ciljeva, čime će, uz podršku Komiteta regiona, nastaviti da pruža intenzivan doprinos procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

On je naglasio da su sve crnogorske lokalne samouprave prepoznale potrebu podrške ekonomskom razvoju i da čine napore na planu privlačenja investicija i promovisanja potencijala sa kojima raspolažu, kao i davanja olakšica potencijalnim investitorima za bavljenje biznisom.

„Od opština se očekuje da budu ključni akteri u obezbjeđivanju uravnoteženog i harmonizovanog održivog razvoja, kao i da preduzimaju inicijative i aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje novih vrijednosti i valorizaciju razvojnih resursa na efikasan i održiv način. Jedan od sektora za koji je nužno da se planira i upravlja prema načelima održivog razvoja je svakako turizam, koji je jedna od najznačajnijih privrednih grana u Crnoj Gori“, istakao je Bogdanović.

On je kazao kako je od izuzetne važnosti pozicioniranje uloge lokalne samouprave u procesima pristupanja Evropskoj uniji. Zbog toga je, kako je istakao, neophodna bliska saradnja i komunikacija sa lokalnim vlastima o pitanjima vezanim za integracije i reformske procese u EU, naročito imajući u vidu da su lokalne vlasti kreatori politika i pružaoci najvećeg dijela usluga u skladu sa pravima i obavezama koja proizilaze iz nacionalnog zakonodavstva.

U radu sjednice učestvovali su i ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović, šef jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglejtner, članica opštinskog Vijeća Hudinga iz Švedske Jelena Drenjanin, kao i prestavnici crnogorskih jedinica lokalne samouprave, predstavnici državnih institucija, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i drugih institucija EU.

Zajednički savjetodavni odbor je tijelo koje čine po osam članova i zamjena člana – predsjednika crnogorskih opština i predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti zemalja članica EU. Odbor sa sastaje dva puta godišnje, naizmjenično u Briselu i Crnoj Gori, i predstavlja stalni mehanizam za razmjenu iskustava i znanja lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija i jačanja uloge lokalnih vlasti u procesu.

Sledeća sjednica Zajedničkog savjetodavnog odbora održaće se u Brisleu na proljeće naredne godine.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018