Otvorena izložba “Istorijski jelovnici bivše kraljevske kuće Savoja”
21.11.2017

Izložba predstavlja izbor dnevnih jelovnika sa Dvora kralja Vitorija Emanuela III i njegove supruge, kraljice Jelene, jelovnike zvaničnih ručkova i banketa, kao i jelovnike sa zvaničnih posjeta kraljevskog para inostranstvu.

Na otvaranju izložbe govorili su Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture, i Vinćenco Del Monako, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori.

“Upravo nas noćašnje okupljanje inspiriše i podsjeća da nematerijalna baština i tradicija naroda ostaju da žive dugo nakon okončanja vladavine dinastija i državnih uređenja koja su ih stvorila. Tako danas Italija i Crna Gora, iako u drugim društvenim i istorijskim okolnostima, baštine zajedničke segmente prošlosti, nastale upravo pod okriljem djelovanja naše princeze Jelene, koja je ostavila dubok trag u životu oba naroda,” kazao je gradonačelnik Bogdanović. 

On je dodao i da je ovakva spona, nesumnjivo vidljiva i danas među svima nama, pripadnicima savremene generacije, utkana upravo kroz put predaka, među kojima je naša princeza i italijanska kraljica Jelena imala istaknuto mjesto.

„Tako sadašnji kontekst kulturnih veza Italije i Crne Gore ne može biti zamisliv bez pominjanja upravo ove, za crnogorsku kulturu značajne ličnosti, koja je predstavljala jednog od najsvjetlijih ambasadora Crne Gore u svijetu”, istakao je Bogdanović.

Dragica Milić kazala je da je tradicija kulinarstva bitan pokazatelj državnog i kulturnog identiteta jednog naroda, a priča o tome je uvijek posebna, zanimljiva i intrigantna.

„Toj temi Ministarstvo kulture je posvetilo današnji dan. Jutros smo, u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer počeli dvodnevnu međunarodnu konferenciju posvećenu državnom i kulturnom identitetu u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa, a večeras, pa mogla bih reći, da nastavljamo priču konkretnom manifestacijom italijanske nacionalne kuhinje, koja nam otkriva uticaj kulinarstva u uobličavanju kulturnih posebnosti jednog naroda“, istakla je Milić.

Izložbu je otvorio ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Vinćenco Del Monako, koji je rekao da kroz izložbu pedeset pet originalnih jelovnika, pažljiva publika može da iz jednog sasvim posebnog ugla proputuje kroz dugi period ove kraljevske kuće, počevši od vremena neposredno prije ujedinjenja, od 1860.godine, pa sve do 1933.

Nakon otvaranja izložbe kuvari Akademije Barila pripremili su za posjetioce nekoliko jela sa jelovnika kraljevske kuće Savoja.

Organizator izložbe je Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Prijestonice Cetinje, Akademije Barila i Italijanskog instituta za kulturu.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018