Otvoren XXXIX Crnogorski likovni salon „13. novembar“
13.11.2017

Gran-pri tridesetdevetog po redu Salona pripao je Nataši Đurović. Ona je nagrađena za rad iz ciklusa “Trajanje, nestajanje, trajanje”.

Žiri u sastavu: Aleksandar Čilikov, Ana Ivanović i Anastazija Miranović, dodijelio je tri ravnopravne nagrade umjetnicama Ireni Lagator - Pejović za rad „Sloboda. Sigurnost. Napredak”, Jovani Vujanović za rad „Orbiting” i Vlatki Vujošević za rad „Dječak”.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, kazao je da istorijski značaj 13. novembra - Dana oslobođenja ne treba posebno isticati.

- Ipak, ovaj za Cetinje svakako izuzetan datum, savremene generacije pamte upravo po našem tradicionalnom salonu koji od šezdesetih godina XX vijeka valorizuje umjetničko stvaralaštvo, talenat i kreaciju – istakao je Bogdanović i zahvalio se svim generacijama umjetnika čiji je rad kroz decenije doprinio da salon ima nacionalni ali i regionalni značaj.

Selektorka, istoričarka umjetnosti Ana Ivanović, naglasila je kako je ideja bila da se salon ne shvati kao konačan odgovor na presjek stanja u crnogorskoj savremenoj umjetnosti, jer to i ne treba da bude, već treba da bude prostor otvoren za drugačija promišljanja, nova uvezivanja i drugačije perspektive, i da pokaže svu fluidnost savremenih umjetničkih praksi i kontekstualnih čitanja.

Obrazlažući nagrade, članica žirija, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović kazala je da svi nagrađeni radovi problematizuju aktuelne suštinske teme vremena u kojem živimo – otuđenost, površnost, samoću, nesigurnost, slobodu, neznanje, trajanje, nestajanje, prolaznost, različitim jezičko-semantičkim vokabularom.

Jednu od najdugovječnijih i najznačajnijih likovnih smotri u državi organizuje Prijestonica Cetinje, u saradnji sa Ministarstvom kulture, Narodnim muzejom Crne Gore i Društvom istoričara umjetnosti Crne Gore.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018