Otvorena renovirana fiskulturna sala Gimnazije
10.11.2017

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović, istakao je da otvaranje rekonstruisane sportske dvorane, pored svog nesumnjivog značaja za razvoj fizičke kulture, doprinosi poboljšanju opšteg stanja objekta koji baštini bogatu prošlost Cetinja.

- Sve generacije ponikle u našem gradu nesumljivo dijele jedinstven stav o značaju jedne od najstarijih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, koja u svojim zidinama baštini priče nekih od najznačajnijih imena cetinjske, ali i crnogorske istorije i kulture. Tako se priča o Gimnaziji, u savremenom kontekstu, ne može ispričati bez njenih polaznika, čiji je rad osvijetlio kulturološki razvoj Crne Gore, a među kojima su Danilo Kiš, Leso Ivanović i drugi – naglasio je Bogdanović.

On je kazao da obnove sportske dvorane treba da inspiriše i podstiče učenike na buduća velika djela.

- U to ime, pozivam ih da se prilikom boravka na ovom mjestu sjete da je isti omogućen upravo zahvaljujući filantropiji, donaciji, nesebičnoj pomoći ljudi koji su prepoznali značaj ovog izuzetnog objeka, te potrebu da mladi prijestonice imaju mjesto za bavljenje sportom, razvoj i rekreaciju – kazao je Bogdanović i dodao da Prijestonica Cetinja, zajedno sa svim Cetinjanima, duguje zahvalnost kako Ambasadi Republike Kine i Ministarstvu sporta, tako i svakom pojedinačnom donatoru koji je odvojio svoje vrijeme i novac za pomoć mladim Cetinjanima, koji će to svakako znati da cijene.

Ministar sporta Nikola Janović kazao je da je lice fiskulturne sale cetinjske Gimnazije odraz i kvalitetnog sistematskog rada i društveno odgovornog odnosa Ministarstva, a samim tim i Vlade Crne Gore prema lokalnoj zajednici.

- Svjesni smo da je loša i nedovoljno uređena sportska infrastruktura, jedan od najvećih izazova sa kojim se, pored učenika i uprava crnogorskih škola, odmah nakon osnivanja suočilo i Ministarstvo sporta. Iz te naše brige o školskom sportu, kao jednom od ključnih prioriteta ministarstva, rodio se Memorandum o školskom sportu , koji smo potpisali sa Ministarstvom prosvjete - kazao je Janović.

Direktor Direktorata u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić kazao je da i nakon reforme sistema obrazovanja jedna od stvari koja je urađena jeste i stvaranje Fonda za talente, iz kojega će se ubuduće finansirati ovakvi infrastrukturni objekti u Crnoj Gori, kao i prepoznavati najbolji učenici i profesori.

Prisutne su pozdravile i direktorica Gimnazije Nataša Stanojević, kao i koordinatorka tima koji je sproveo kampanju prikupljanja sredstava i izradu projektnog predloga za sanaciju fiskulturne sale Dejana Dizdar.

Tim za projekte i planiranje JU Gimnazija prikupio u donatorskoj akciji „Snaga je u zajednici“ 18 hiljada eura neophodnih za obnovu sale, od čega je Ministarstvo sporta uložilo 12 hiljada.

Gimnazija je jedna je od tri crnogorske škole koje su obuhvaćene donacijom Ambasade NR Kine u Crnoj Gori, sa kojom je Ugovor o donaciji vrijedan više od 112 hiljada eura potpisalo Ministarstvo sporta i to u okviru projekta „Afirmacija školskog sporta“ čiji je cilj unaprjeđivanje uslova u nastavi fizičkog vaspitanja i podsticanje djece i omladine da se što više bave sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Projektom su obuhvaćene još dvije fiskulturne sale - Srednje pomorske škole iz Kotora i OŠ „Ristan Pavlović“ iz Pljevalja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018