Otvorena izložba „Novac kao nakit“
07.11.2017

Izložbu je otvorio guverner Narodne banke Crne Gore Radoje Žugić koji je istakao kako ona predstavlja spoj crnogorske istorije, tradicije, običaja i vjerovanja sa jedne i novca kao važnog čuvara istorije i prošlosti sa druge strane.

- Izložba „Novac kao nakit„ predstavlja jedinstveni etnografsko-numizmatički osvrt na dio crnogorske prošlosti, iz koje je proistekla današnja multikulturalnost, multinacionalnost i multikonfesionalnost, kojima se Crna Gora ponosi – kazao je Žugić.

Postavka sadrži eksponate nakita, napravljene od kovanica, najčešće zlatnih i srebrnih. Ona sadrži primjerke nakita sa turskim, austrijskim, srpskim, ruskim i novcem drugih država koji je cirkulisao na prostoru današnje Crne Gore.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da je izložba dio višegodišnjih aktivnosti Muzeja novca Centralne banke, koji kroz prezentaciju primjeraka apoena različitih nominalnih vrijednosti, svjedoči o burnoj i dugogodišnjoj crnogorskoj istoriji, čiji materijalni elementi danas, u svim oblicima i formama, svjedoče bogatstvu i duhovnom razvoju našeg naroda.

- Upravo se na sve navedeno oslanja i ova izložba, koja kroz jedinstvenu simbiozu etnoloških elemenata, prevashodno ženskog stvaralaštva, teži da ukaže na ulogu novca kao, ne samo ekonomskog, već i dekorativnog, pa i umjetničkog postulata koji svjedoči o vještinama jednog naroda - istakao je Bogdanović.

Na otvaranju izložbe govorio je i ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip koji je kazao da Turska i Crna Gora dijele zajedničku istoriju i kulturu i da ih puno toga povezuje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018