Senat Prijestonice: Utvrđen godišnji Program razvoja Prijestonice
01.11.2017

Senat je usvojio godišnji Program razvoja Prijestonice, kao i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i Poslovnik o radu.

Godišnji Program razvoja Prijestonice, Senat će nakon utvrđivanja, shodno odredbama Zakona o Prijestonici, dostavilti Vladi na saglasnost.

Program razvoja Prijestonice predstavlja dokument koji utvrđuje smjernice razvoja Cetinja u narednoj godini i u kome su sadržani projekti koji će obezbijediti punu valorizaciju potencijala Cetinja, a za koje su finansijska sredstva obezbijeđena u Fondu za razvoj Prijestonice.

Ključni projekti koji su uvršteni u Program razvoja su komunalno opremanje i hitna sanacija na dijelu objekata u biznis zonama, podrška u zapošljavanju osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih kategorija stanovništva, te uspostavljanje Biznis inkubatora u poslovnoj zoni “Košuta”.

Implus razvoju grada daće i realizacija nekoliko važnih projekata kao što je rekonstrukcija Studentskog trga uz izgradnju dvoetažne garaže, ukupne vrijednosti 2,6 miliona eura, rekonstrukcija Njegoševog parka, izgradnja trga i pijace na Njegušima, projekti unapređenja infrastrukture kroz rekonstrukciju i izgradnju gradskih saobraćajnica, početak izgradnje sportske sale za potrebe OŠ “Lovćenski partizanski odred”, kao i početak izgradnje nove sportske dvorane u zoni sporta.

Programom je planiran i nastavak radova na rekonstrukciji vodovodnog sistema Cetinja, koji predstavlja najveći i najznačajniji projekat u 2018. godini, za koji će iz Fonda za razvoj Prijestonice biti utrošeno milion eura.

Za realizaciju razvojnih, infrastrukturnih i projekata u funkciji otvaranja novih radnih mjesta biće opredijeljeno preko pet miliona eura, dok je u narednoj godini planirana i realizacija projekata koji će biti u funkciji očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, kao što su: uređenje prostora od Ćipura do Vladinog doma, uz rekonstrukciju podvožnjaka, uređenje staze do Orlovog krša, kao i projekat osvjetljenja Ćipura i Biljarde.

Sjednici su pored predsjednika Crne Gore i predsjednika Senata Prijestonice Filipa Vujanovića, prisustvovali gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice Jovan Martinović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Dragan K. Vukčević, v.d. prorektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i v.d. ministra kulture Zoran Pažin.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018