Delegacija Kineske asocijacije za međunarodno prijateljstvo gradova posjetila Prijestonicu
23.10.2017

Gradonačelnik Bogdanović je istakao da Crna Gora ostvaruje veoma dobre odnose sa Narodnom Republikom Kinom u svim oblastima, naglasivši da je i današnja posjeta kineske delegacije usmerena ka daljem razvijanju prijateljskih odnosa.

On je upoznao Bominga sa sadržajem nedavno usvojenog Zakona o Prijestonici i naglasio da će Cetinje, preseljenjem Ministarstva vanjskih poslova, uskoro ponovo postati diplomatski centar Crne Gore. 

Gradonačelnik Bogdanović je informisao generalnog sekretara Bominga o projektima koji se realizuju u crnogorskoj prijestonici, podsticajnim mjerama koje gradska uprava nudi investitorima i aktivnostima na planu međunarodne saradnje, naglasivši da je u prethodne četiri godine, zahvaljujući tim aktivnostima, obezbijeđeno preko 20 miliona eura donacije za gradske projekte.

Generalni sekretar Boming je izrazio zadovoljstvo aktivnostima koje sprovodi Prijestonica Cetinje i iskazao spremnost da o podsticajima za razvoj biznisa koje se nude na teritoriji prijestonice informiše kineske investitore.

Boming je pozvao gradonačelnika Bogdanovića da u novembru naredne godine učestvuje na velikoj konfrenciji koja će okupiti više od hiljadu predstavnika lokalnih vlasti iz cijelog svijeta, koja će se održati u kineskom gradu Wuhanu.

Na sastanku je istaknut značaj povezivanja lokalnih zajednica kroz razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi. Izražena je obostrana spremnost za razvoj prijateljskih i partnerskih odnosa Zajednice opština i Asocijacije za međunarodno prijateljstvo gradova u cilju pripreme i realizacije zajedničkih aktivnosti na povezivanju gradova i opština dvije zemlje.

Prijemu je prisustvovao i generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić.

Kineska međunarodna asocijacija prijateljskih gradova (CIFCA) je nacionalna organizacija NR Kine, koja broji više od 400 gradova iz 31 kineske pokrajine, autonomnih regija i opština. Misija CIFCA je da aktivno promoviše uspostavljanje prijateljstva između lokalnih samouprava u Kini i drugim zemljama i da poboljša razmjenu i saradnju u oblasti privrede, nauke, tehnologije i kulture radi razvoja međunarodnih odnosa između gradova, promovišući praktičnu saradnju, sprovođenje spoljne politike mira i lokalnog razvoja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018