Radiće se Program razvoja Katunske nahije
22.10.2017

Komisija je donijela odluku da se formira ekspertski tim koji će izraditi Program razvoja Katunske nahije, koji će sadržati i Akcioni plan za naredni četvorogodišnji period.

Programom će biti planiran razvoj putne infrastrukture, vodosnabdijevanja, elektroenergetike, zdravstvene zaštite, obrazovanja, telekomunikacija, razvoj poljoprivrede i stočarstva, kao i podsticaji razvoja preduzetništva i u tom cilju dostupnost kreditnih linija Investiciono-razvojnog fonda.

Članovi Komisije analizirali su cjelokupnu situaciju na području Katunske nahije i identifikovali probleme koji su prepoznati u komunikaciji sa predstavnicima mjesnih zajednica, pa će Program razvoja i Akcioni plan biti urađeni shodno potrebama stanovnika ovog područja.

Komisija je dala poseban značaj rezultatima Koordinacionog odbora za razvoj Katunske nahije koji je funkcionisao od 1992. do 1997. godine i na temelju njihovog rada koncipirane su dalje aktivnosti Komisije.

Komisija je konstatovala da se u poslednje vrijeme broj stalnih stanovnika Katunske nahije povećava, čime se vidi želja i spremnost ljudi da se vrate na svoja ognjišta. Međutim da bi se ta njihova želja mogla i ostvariti, neophodno je ostvariti i preduslove za kvalitetan život na selu.

Kao najveći prioritet i šansu za razvoj Katunske nahije, Komisija je definisala izgradnju magistralnog puta Cetinje – Čevo – Nikšić, za čiju realizaciju je u izradi projektna dokumentacija.

Prihvaćena je inicijativa da se u mjesnim zajednicama Katunske nahije, narednih dvadeset dana organizuju prezentacije Investiciono-razvojnog fonda u cilju upoznavanja stanovništva sa kreditnim linijama te institucije.

Na sjednici je zaključeno da se Komisija češće sastaje kako bi se definisali prioriteti koji će doprinijeti razvoju Katunske nahije.

Iz Komisije su saopštili da realizacijom brojnih projekata, Prijestonica Cetinje i Vlada Crne Gore, na sistemski i cjelovit način rade na stvaranju uslova za razvoj Katunske nahije i da je valorizacija potencijala Katunske nahije proces na kojem će stalno raditi i kojem će biti posvećeni i u budućnosti.

Članovi Komisije za razvoj Katunske nahije su, pored potpredsjednika Vlade CG Milutina Simovića, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice Jovan Martinović, ministri prosvjete i zdravlja Damir Šehović i Kenan Hrapović, predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević, direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača, izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović, članica Koordinacionog tima za izgradnju žičare Kotor-Lovćen-Cetinje Ana Nikolić, državni sekretar za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saša Radulović, generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj Darko Konjević, generalna direktorica za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar Ratka Strugar, sekretarka za komunalne poslove i infrastrukturu u Prijestonici Cetinje Njegosava Vujanović, direktor NP Lovćen Veselin Živanović i predstavnik Katunske nahije Momčilo Jovanović.

Kako značajan dio teritorije Katunske nahije pripada danilovgradskoj opštini, sjednici Komisije prisustvovao je i predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018