U toku sanacija ponora: Riješiti višedecenijski problem mještana Podgranice i Donjeg Polja
06.10.2017

On je pojasnio da se trenutno radi bajpas koji će zaustaviti dotok u ulivne šahte čime će se omogućiti čišćenje ponora, kako bi on u narednoj fazi imao veću propusnu moć.

- Nakon ugradnje bajpasa koji će omogućiti pristup samom ponoru, još uvijek je nepoznanica što će se sve u njemu naći, tako da i od toga zavisi dinamika daljih radova. U tom dijelu bi se samo atmosferska voda odlivala dok bi se fekalni otpad i mulj posebno tretirao u nekoliko faza i biće, kao svaki drugi otpad skladišten na deponiju, a predviđena količina je dva kamiona nedjeljno. Ovim rješenjem, ponor se čisti, povećava njegova protočnost, rješava problem neprijatnih mirisa koji su godinama opterećivali mještane sa ovog područja, kao i plavljenja usljed pojačanih padavina – pojasnio je Martinović i dodao da je Prijestonica prilikom pripreme projekta imala intenzivnu saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, kao i sa mještanima sa ovog područja koji su dali jako konstruktivne predloge i time dali veliki doprinos prilikom samog pristupa realizaciji ovog projekta.

On je istakao da će se kvalitetno rješavati i odvođenje atmosferskih voda i da mještani u narednom periodu neće imati problema sa plavljenjem.

Martinović je kazao da je Prijestonica Cetinje na jedan ozbiljan i odgovoran način pristupila realizaciji ovog projekta.

- Nakon dužeg vremenskog perioda konačno su stvoreni uslovi da se uđe u sanaciju ponora kao crne ekološke tačke u našem gradu. Bilo je potrebno u prethodnom periodu uraditi kompletno razdvajanje fekalne i atmosferske kanalizacije i izgraditi nedostajuću kanalizacionu mrežu na području čitavog grada. Poslednjih godina kompletno su rekonstruisane preko 90 odsto gradskih ulica u kojima je izgrađena nedostajuća kanalizaciona mreža. Konačno, u završnoj fazi su radovi na rekonstrukciji gornjeg dijela Bajove ulice, čijim završetkom će se zaokružiti poslovi na razdvajanju atmosferske i fekalne kanalizacije u čitavom gradu i njihovo separatno odvođenje ka ponoru – objasnio je Martinović.

Realizacija ove faze projekta je preduslov za izgradnju hidrotehničkog tunela koji je u projekcijama gradske uprave u bliskoj budućnosti, a nakon toga kao krajnja faza izgradnja kolektora za tretman otpadnih voda. U tom smislu, Martinović je kazao da će se sredstva planirati shodno Zakonu o Prijestonici.

- Na zadovoljstvo svih građana dobili smo novi Zakon o Prijestonici koji će omogućiti da svake godine planiramo sredstva za projekte koji su od vitalnog značaja za razvoj grada, a ono što ćemo sigurno planirati je i konačno rješavanje ovog problema realizacijom i narednih faza projekta – zaključio je Momčilo Martinović.

Ukupna vrijednost radova na sanaciji ponora je oko 600 hiljada eura, a predviđeni rok završetka je tri mjeseca od dana potpisivanja ugovora.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018