Cetinje obilježilo Dane evropske baštine
30.09.2017

Dani evropske baštine ove godine obilježavali su se temom „Kulturno nasljeđe i priroda“, a kao i prethodnih godina, Crna Gora i Cetinje priključili su se obilježavanju zajedničke teme na nivou Evrope.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da ovogodišnje izdanje najvećeg evropskog festivala kulturnog nasljeđa naglašava u kojoj mjeri naše okruženje oblikuje naš način života, ali i naše živote u cjelini.

- I zato me jako raduje što upravo na ovom mjestu, u parku 13. jul, kroz manifestacije „Crnogorsko oro u prirodi“ i „Dah prošlosti u jednom danu“, ne samo što njegujemo i nastavljamo tradiciju ovih prostora, već doprinosimo zajedničkoj temi ističući važnost sinergije između nasljeđa i prirode – dodao je Bogdanović.

On je izrazio zadovoljstvo što je izložba "Dah prošlosti u jednom danu", predstavljena u okviru obilježavanja Dana evropske baštine, jer folklorno nasljeđe, kako je istakao, čini značajan segment svake kulture.

- Projekat akademske slikarke Jelene Vušurović i nevladinog udruženja ''Ognjište'' pokazuje da ono što su u umjetničkom smislu gradili naši preci – mi danas čuvamo i u tom duhu živimo – naglasio je Bogdanović i dodao da će Prijestonica Cetinje i u budućem vremenu podržavati ovakve i slične događaje, koji imaju za cilj očuvanje crnogorske tradicije.

Na otvaranju izložbe ''Dah prošlosti u jednom danu'' govorila je i istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Tokom šest dana programa, na Cetinju je u organizaciji Sekretarijata za kulturu sport i mlade Prijestonice Cetinje i Ministarstva kulture Crne Gore upriličeno osam događaja i to: međunarodna konferencija “Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju”, veče muzike i recitovanja “Kulturno – muzički vremeplov”, koncert “Puls prirode”, likovna kolonija - Štafelajno slikarstvo “Mi podržavamo umjetnost”, čas Engleskog jezika ”Izbori(mo) se za jezičku kulturu” i Info dan Programa Kreativna Evropa i prezentacija Godine evropske kulturne baštine, likovna radionica za djecu sa posebnim potrebama pod nazivom “Život moj” i na kraju koncert pod nazivom “Crnogorsko oro u prirodi” i i izložba ''Dah prošlosti u jednom danu''.

Dani evropske baštine, koji se obilježavaju u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70 000 događaja organizovanih širom Evrope.

Dani evropske baštine omogućavaju građanima da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja, koji doprinose upoznavanju do sada manje poznatih segmenata istorijskog nasljeđa bitnih za uobličavanje kulturnog identiteta Evrope. Ciljevi manifestacije su: povećanje nivoa razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje različitih tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije, a njen panevropski karakter doprinosi zbližavanju naroda Evrope, kroz širenje zajedničkih kulturnih vrijednosti.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018