Sjednica lokalnog parlamenta: Planirani projekti doprinijeće sveukupnom razvoju crnogorske prijestonice
25.09.2017

- Kao ključni resursi za ovu oblast prepoznata su tri projekta i to: komunalno opremanje i hitna sanacija na dijelu objekata u biznis zonama, podrška u zapošljavanju osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih kategorija stanovništva, te uspostavljanje Biznis inkubatora u poslovnoj zoni “Košuta” – kazao je Bogdanović i izradio uvjerenje kako će komunalno opremanje Biznis zona i hitna sanacija dijela hala u gornjem Obodu, kao i završetak radova na izgradnji Biznis inkubatora, dati snažan podsticaj razvoju malog i srednjeg biznisa, realizaciji investicionih aktivnosti, a time i otvaranju novih radnih mjesta, što je ključni izazov gradske uprave u predstojećem vremenu.

On je dodao da će implus razvoju grada dati i realizacija nekoliko važnih projekata kao što je rekonstrukcija Studentskog trga uz izgradnju dvoetažne garaže, ukupne vrijednosti 2,6 miliona eura.

- Uz to, već naredne godine počinjemo rekonstrukciju Njegoševog parka koji će, pored toga što će našim sugradjanima pružati izuzetno prijatno mjesto za odmor, svojim sadržajima biti i jedan potpuno novi turistički sadržaj u našem gradu – istakao je Bogdanović.

Posebno važan razvojni projekat, prema njegovim riječima je izgradnja trga i pijace na Njegušima, kojim će se, osim uređenja prostora koji posjeti veliki broj turista, stvoriti uslovi za punu valorizaciju proizvodnje i plasiranje prehrambenih i drugih proizvoda domaćeg stanovništva.

Gradonačelnik Bogdanović je naglasio kako je programom planiran i nastavak radova na rekonstrukciji vodovodnog sistema Cetinja, koji predstavlja najveći i najznačajniji projekat u 2018. godini, a za koji će iz ovog fonda biti utrošeno gotovo milion eura. Takođe, aktivnosti će biti usmjerene i na unapređenje vodosnadbijevanja na ruralnom području, što će doprinijeti razvoju seoskog turizma koji je posebno atraktivan na mapi evropske turističke ponude.

- Svakako, unapređenje infrastrukture kroz rekonstrukciju i izgradnju gradskih saobraćajnica, planirano je Programom i u 2018. godini. U tom smislu planiran je projekat izgradnje saobraćajnice koja će prolaziti kroz Univerzitetski kompleks Fakulteta umjetnosti. Takođe, jedan dio sredstava biće opredijeljen za rekonstrukciju ulice Aleksandra Puškina u naselju Gipos, u kome ćemo trajno riješiti pitanje parking prostora. Pored toga, predano ćemo raditi i na rekonstrukciji i sanaciji i drugih gradskih saobraćajnica sa izgradnjom novih parking mjesta, ali i uređenje lokalnih nekategorisanih puteva – kazao je Bogdanović.

On je istakao da je planirana realizacija nekoliko projekata u cilju unapređenja sportske infrastrukture.

- Uprkos činjenici da nije u direktnoj nadležnosti lokalne uprave, kao odgovorna gradska vlast planirali smo i početak izgradnje sportske sale za potrebe naših osnovaca u “Lovćenskom partizanskom odredu”. Takođe, s obzirom da imamo izuzetno uspješne sportske klubove i pojedince u dvoranskim sportovima, sledeće godine počinjemo i gradnju potpuno nove sportske dvorane u zoni sporta – saopštio je Bogdanović.

On je dodao kako će za realizaciju razvojnih, infrastrukturnih i projekata u funkciji otvaranja novih radnih mjesta biti opredijeljeno preko pet miliona eura, a pored navedenih, u narednoj godini planirana je realizacija projekata koji će biti u funkciji očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa. Tako će Istorijsko jezgro Cetinja biti bogatije za još jedan uređen segment i to prostor od Ćipura do Vladinog doma, uz rekonstrukciju podvožnjaka, čijom izgradnjom je u velikoj mjeri narušen ambijent ovog područja. Takođe, Programom je predviđeno uređenje staze do Orlovog krša, kao i projekat osvjetljenja Ćipura i Biljarde.

- Pored navedenih projekata, predano ćemo nastaviti da radimo i na onima projektima koje smo već započeli, a koji zato nisu u ovom godišnjem razvojnom programu Prijestonice. Tako će sledeće godine, u punom kapacitetu biti realizovani radovi na izgradnji novog stadiona, uredjenju cetinjske pećine, izgradnji Fakulteta dramskih umjetnosti, Mojkovačke i Bajičke ulice, ali i regionalnog puta od Krsca do Ivanovih korita. Samo ovi projekti vrijedni su više od 23 miliona eura, što će Cetinju, bez sumnje, obezbjediti dinamični infrastrukturni, ali i ekonomski razvoj – istakao je Bogdanović.

On je na kraju dodao da je gradska uprava, poštujući načela otvorenosti i transparentnosti, prilikom sačinjavanja ovog dokumenta uključila širu javnost – mjesne zajednice, nevladin sektor, privrednike, lokalne odborničke klubove, te druge organizacije iz grada koji su dostavljenim predlozima dali puni doprinos kvalitetnoj izradi ovog programa.

- Tokom trajanja konsultacija i javne rasprave pristiglo je 214 inicjativa i prijedloga za razvojne projekte Cetinja. Veliki broj predloga dali su građani i predstavnici nevladinog sektora, zdravstvene i obrazovne institucije, čime su ovaj dokument učinili značajno kvalitetnijim. Međutim, moram istaći da su samo dvije političke partije dostavile svoje prijedloge razvojnih projekata. I zato me ne čudi činjenica da oni politički subjekti koji u državnom parlamentu nijesu podržali Zakon o Prijestonici, nijesu osjetili potrebu da predlože niti jedan projekat u interesu građana Cetinja. Ali su zato najglasniji kada treba neosnovano kritikovati naš rad, iznositi neistine i podmećati, sve zarad dobijanja jeftinih političkih poena – zaključio je Bogdanović.

Zakonom o Prijestonici propisano je da Gradonačelnik utvrđuje Prijedlog godišnjeg programa razvoja za narednu godinu uz prethodno informisanje Skupštine Prijestonice, a nakon sprovedene javne rasprave. Konačan Program utvrđuje Senat Prijestonice, te isti dostavlja Vladi Crne Gore na saglasnost.

Pored razmatranja informacije o Prijedlogu godišnjeg programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. godinu, na dnevnom redu tridesetprve sjednice Skupštine Prijestonice našlo se još 14 tačaka dnevnog reda, između ostalih izmjene i dopune Statuta Prijestonice, Odluka o konstituisanju Senata, davanju saglasnosti na Odluku o usvajanju cjenovnika komunalnih usluga – odvoza komunalnog otpada na teritoriji Prijestonice Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018