Program Dana evropske baštine
23.09.2017

Manifestacija će biti obilježena u dvanaest crnogorskih opština, sa preko trideset programa. Svečano otvaranje planirano je za 25. septembar u okviru međunarodne konferencije “Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju”, koja će kroz prezentaciju nacionalnih i međunarodnih iskustava skrenuti pažnju na normativne mehanizme zaštite kulturnog pejzaža, promociju i popularizaciju prirodne baštine i valorizaciju kulturne i prirodne baštine kroz UNESCO programe.

Konferencija će se održati u Ministarstvu kulture na Cetinju, 25.septembra, sa početkom u 9 časova i 30 minuta.

Istog dana u 16 časova, na platou ispred Narodne biblioteke i čitaonice “Njegoš” održaće se Veče muzike i recitovanja “Kulturno – muzički vremeplov”. Učenici Osnovne muzičke škole “Simo Popović” i osnovnih škola ”Njegoš” i “Lovćenski partizanski odred”, u saradnji sa Prijestonicom Cetinje, održaće koncert i recitatorsko veče, sa temama povezanim sa kulturnom i prirodnom baštinom.

U utorak, 26. septembra, u 14 časova, u dvorištu Muzičke akademije održaće se koncert “Puls prirode”. Istog dana od 10 do 13 časova na Dvorskom trgu će se održati likovna kolonija - Štafelajno slikarstvo “Mi podržavamo umjetnost”, koju organizuju Prijestonica Cetinje, u saradnji sa učenicima Srednje likovne škole "Petar Lubarda".

U četvrtak, 28. septembra u 10 časova, u parku “13 jul” održaće se čas Engleskog jezika ”Izbori(mo) se za jezičku kulturu”. Prijestonica Cetinje, u saradnji sa profesorima engleskog jezika, polaznicima predškolskih ustanova i osnovnih škola, i članovima Savjeta mladih Prijestonice organizuju čas engleskog jezika u prirodi, sa ciljem upoznavanja sa kulturom dijaloga, raznolikostima, kulturnim i prirodnim bogatstvom, te lingvističkim izrazom crnogorskog i engleskog jezika.

Istog dana u 11 časova, u Ministarstvu kulture, održaće se Info dan Programa Kreativna Evropa i prezentacija Godine evropske kulturne baštine. Info dan namijenjen je institucijama i organizacijama koje djeluju u oblasti kulture sa teritorije Prijestonice Cetinje, a na kojem će biti predstavljeni aktuelni konkursi oba potprograma (kultura i media), kao i odluka Evropskog parlamenta o proglašenju 2018. godinom evropske kulturne baštine.

U petak, 29. septembra, od 10 časova i 30 minuta, u hotelu “Grand” će se održati likovna radionica za djecu sa posebnim potrebama pod nazivom “Život moj”. Likovna radionica za djecu sa posebnim potrebama, namijenjena je upoznavanju sa osnovama likovne umjetnosti, kao i razvijanju vještina neophodnih za umjetničko stvaralaštvo.

Poslednjeg dana, 30. septembra u 16 časova, u parku “13 jul”, koncert pod nazivom “Crnogorsko oro u prirodi” održaće KUD Njegoš u okviru proslave 110 godina postojanja.

Dani evropske baštine, koji se obilježavaju u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70 000 događaja organizovanih širom Evrope.

Dani evropske baštine omogućavaju građanima da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja, koji doprinose upoznavanju do sada manje poznatih segmenata istorijskog nasljeđa bitnih za uobličavanje kulturnog identiteta Evrope. Ciljevi manifestacije su: povećanje nivoa razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje različitih tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije, a njen panevropski karakter doprinosi zbližavanju naroda Evrope, kroz širenje zajedničkih kulturnih vrijednosti.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018