Bogdanović: Investicije kroz program IPARD like 2 doprinose razvoju čitavog cetinjskog kraja
05.09.2017

Kompanija „Gornič“ je ovaj projekat investirala 211 hiljada eura, od čega je bespovratna podrška iznosila 88,6 hiljada eura i odnosi se na unapređenje proizvodnje nabavkom najsavremenije tehnološke opreme u dijelu za sušenje mesa.

- Ova investicija je rezulat preduzetništva porodice Martinović i njihove višedecenijske tradicije bavljenja ovim poslom. Danas smo u prilici da označimo da se u Crnoj Gori primiču kraju 34 investicije u sklopu projekta IPARD like 2. Riječ je o projektima iz oblasti prerade hrane i biljnih proizvoda, što je novi iskorak u sektoru proizvodnje hrane u Crnoj Gori – kazao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović i dodao da je ukupan iznos tih investicija 2 miliona i 200 hiljada eura.

On je istakao da je značajan broj tih investicija realizovan upravo na Cetinju. Od ukupnog broja 14 privrednih subjekata sa teritorije prijestonice je podržano ovim projektom. Njih osam se bave proizvodnjom mesa na tradicionalni način, četiri su sirare i dvije su vinarije.

- Svi ovi projekti obezbjeđuju i nova radna mjesta, što je naš zajednički cilj, a posebno je zadovoljstvo što se ova investicija na “Gorniču”, kao i ostale na području Cetinja realizuje na ruralnom području - kazao je Simović.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović istakao je da ga ohrabruje činjenica što je ova cetinjska kompanija prepoznala i iskoristila mogućnosti bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije, preko programa Ministarstva poljoprivrede – IPARD like, jer ovakve investicije doprinose, ne samo razvoju kompanije „Gornič“, već razvoju čitavog našeg kraja

- Kompanija „Gornič“ je primjer kako se od jednog malog porodičnog biznisa, vrijednim radom, može stvoriti velika i uspješna kompanija - kazao je Bogdanović i istakao da ga posebno raduje što je kompanija „Gornič“ samo u ovoj godini povećala obim proizvodnje za čitavih 30 odsto.

On je kazao da treba više ovakvih pozitivnih priča i da bi bilo dobro slijediti primjer kompanije „Gornič“ i ovih vrijednih ljudi.

- Ovo što smo danas vidjeli uliva nadu i pruža realna očekivanja da bi uskoro mogli imati još veću popunjenost kapaciteta i još više radnih mjesta.Vjerujem da sinergija izmedju izdašnih Vladinih programa bespovratne pomoći i stimulativnog poslovnog ambijenta koji je kreirala Prijestonica Cetinje sve više i više daje pozitivne rezultate – kazao je Bogdanović zaključivši da je politika države i lokalne samouprave da pomaže uspješne da postanu još uspješniji, te da će ovakve i njima slične priče uvijek imati podršku Prijestonice.

-Bavimo se proizvodnjom tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. Proizvodimo oko 200 tona na godišnjem novou. Ovaj projekat je jako značajan za nas proizvođače. Sredstva smo iskoristili za uanpređenje i osavremenjavanje proizvodnje, odnosno za nabavku mašina za rezani pršut, što će biti novi proizvod na našem tržištu - kazao je Saša Martinović, jedan od vlasnika firme SNJ „Gornič“.

Martinović je istakao da će modernizacija proizvodnje značiti i povećanje proizvodnje i samim tim i veći broj zaposlenih. Osim povećanja broja zaposlenih, kako je kazao, narednih dana započeće i radove na proširenju objekta, u čem će uložiti oko 400 hiljada eura.

Komapnija „Gornič“ trenutno zapošljava 15 radnika, a plan je da se uposli još 10.

Posjeti kompaniji „Gornič“ prisustvovao je i predstavnik delegacije Evropske Unije, Hermann Spitz.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018