Biznis karavan na Cetinju: Podsticajne mjere sa državnog i lokalnog nivoa ohrabrujuće
04.09.2017

Ministarka Sekulić je nakon sastanka kazala da veliki izazov sa kojim se susrijeću privrednici u prijestonici Cetinje je nedostatak radne snage, odnosno teškoće u pronalaženju zaposlenih sa teritorije prijestonice.

„Takođe, ono sa čim se suočavaju privrednici je neizvjesnost u poslovanju i načinu finansiranja. Razgovarali smo o tome kako naći rješenje za valorizaciju prostora bivše fabrike Obod i o tome kako država i Prijestonica mogu u tome da pomognu“, kazala je ministarka Sekulić.

Poruke sa današnjeg sastanka će, kako je kazala, Ministarstvo ekonomije prenijeti kolegama iz drugih resornih institucija, kako bi učinili sve da unaprijedimo administrativni ambijent i omogućimo privrednicima iz Crne Gore da mogu uvoziti radnu snagu, jer je činjenica da je za određene kategorije teško doći do radne snage sa teriotirije Crne Gore.

„Kada je riječ o programima podrške, nekoliko preduzeća sa teritorije prijestonice je već koristilo neke od programama i čuli smo da su imali pozitivna iskustva, da će se još preduzeća javiti“, kazala je ministarka Sekulić.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da je Prijestonica Cetinje primjer dobre prakse kako treba stvarati konkurentan i podsticajni okvir za investicije.

„Naša gradska uprava usvojila je pakete stimulativnih mjera, izradila kompletnu plansku dokumentaciju, identifikovala lokacije za razvoj biznisa, i što je posebno važno uspostavila efikasnu lokalnu administraciju, čime smo uspjeli uspostaviti ambijent koji Cetinje čini privlačnom destinacijom za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, a sve ovo što čujete da dolazi sa državnog nivoa značajno ohrabruje da u narednom periodu privrednici sa teritorije prijestonice mogu značajno lakše ući u neke od svojih biznis inicijativa“, kazao je Bogdanović.

On je kazao da je na današnjem sastanku bliže upoznao ministarku Sekulić sa aktuelnim projektima u Prijestonici.

„Posebno sam ponosan na aktivnosti koje realizovujemo na projektu uspostavljanja nove poslovne zone na prostoru nekadašnje fabrike Košuta. Stavljanje u funkciju Poslovne zone Košuta jedinstven je primjer u Crnoj Gori kako lokalna uprava i biznis zajednica mogu da naprave zdravu inicijativu koja će rezultirati realizacijom investicija i otvaranju novih radnih mjesta. Riječ je o investiciji koja će biti, prema najavama naših partnera, preko 5 miliona eura, a u kojoj će se realizovati razni uslužni i proizvodni programi, i u kojoj će raditi preko 100 ljudi“, istakao je Bogdanović i naglasio kako uskoro očekuje otvaranje savremenog ekonomskog servisa – Biznis inkubatora i Inovativnog centra, koji će pružati usluge i podršku svim našim sugrađanima koji planiraju da započnu sopstveni biznis.

„Sve navedeno mi daje za pravo da konstatujem da je politika gradske uprave u pravcu stvaranja Cetinje kao poželjne investicione destinacije dala rezultate, uz očekivanje da ćemo i predstojećem vremenu, kroz podsticaje, svjedočiti otvaranju još više novih radnih mjesta u privatnom sektoru“, kazao je Bogdanović.

Tema razgovora bio je, kako je dodao, i prostor Oboda, za koji je sačinjen Master plan razvoja.

„Sa nestrpljenjem očekujemo završetak stečajnog postupka, kako bismo zajedno sa Vladom osimislili način valorizacije ovog prostora, s obzirom na to da ima investitora koji se interesuju. Ali, bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nije moguće pokrenuti bilo kakave sadržaje i očekujemo da ćemo u komunkacji sa stečajnim upravnikom to u najskorijem periodu riješiti“, kazao je Bogdanović.

Ministartsvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi. Osim Cetinja, do sada je Biznis karavan posjetio Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Šavnik i Žabljak.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018