Održan šesti „Pośedak u zavičaju“
03.09.2017

Kao i prethodnih pet godina, događaj u Kosijerima, koji je organizovao Mjesna zajednica “Kosijeri” uz podršku Prijestonice Cetinje i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, protekao je uz bogat umjetničko-zabavni program, ali i uz konzumaciju domaćih specijaliteta i pića.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je kako bi manifestacija u Kosijerima trebalo bi da bude uzor i drugim mjestima, kako se, stvarajući jedinstven događaj radi na oživljavanju crnogorskog sela.

„Pośedak u zavičaju samo je jedna od naših aktivnosti u pravcu oživljavanja ovog područja - kroz punu koordinaciju sa mjesnim zajednicama Kosjeri, Bokovo i Štitari. Zato moramo biti posvećeni tom cilju, kako bi zajednički radili na valorizaciji potencijala ovog kraja. I zbog toga ćemo sa posebnom pažnjom razmotriti sve projekte koje su, shodno novom Zakonu o Prijestonici, kandidovale ove mjesne zajednice“, istakao je Bogdanović i dodao kako je teritorija prijestonice, u dijelu putne infrastrukture, trenutno je najveće gradilište u Crnoj Gori i da ga posebno raduje što će uskoro započeti i rekonstrukcija putnih pravaca i na ovom području.

Prisutne je u ime organizatora pozdravio Rajko Radović, a na manifestaciji su nastupili Luka i Milica Radović, Zdravko Đuranović, Branka Šćepanović, Tanja Šeter, Marinko Pavićević, Milan Filipović, pjevačka grupa iz Kosjerića, Teatar 303 iz Kotora, Filip Sjekloća i Milica Rajković.

Program „Ljeto u Prijestonici“ trajaće do kraja ovog mjeseca. „Evropska nedjelja mobilnosti“ obilježiće se 16. septembra, a u sklopu manifestacije održaće se prva međunarodna drumska biciklistička trka „Grand prix Lovćen 2017“, kao i atletska trka „Lovćenska skalinada“.

Tri dana kasnije, na Ljetnjoj pozornici, koncert će održati folklorni ansambl iz Turske, dok će 21. septembra biti upriličena izložba „Kreativni izraz mlade Cetinjanke“. Od 23. do 30. septembra, na Ivanovim koritima biće organizovana likovna kolonija „Monte Rosa“.

Od 25. do 30. septembra održaće se Dani evropske baštine – Spoj kulture i umjetnosti u prirodi.

Ispred Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“, 25. septembra organizovaće se Veče muzike i recitacija „Cultural – Music Time Machine“, dok će se dan kasnije u okviru podvožnjaka u ulici Novice Cerovića održati manifestacija „Mural painting – We support art“.

Dana 28. i 29. septembra, u parku „13. jul“, odnosno terasi hotela „Grand“, organizovaće se programi „Time of English – Let’s talk about linguistic culture“ i „Art Workshop – Life of mine“. Posljednjeg dana septembra, u parku „13. jul“ biće upriličena manifestacija „Dah prošlosti u jednom danu – Montenegrin dance in nature“.

Organizatori „Ljeta u Prijestonici“ su Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice, u saradnji sa brojnim institucijama kulture, mjesnim zajednicama, civilnim sektorom i drugim organizacijama.

FOTO: Novak Abramović

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018