Cetinje sa ponosom čuva ime Petra Lubarde
26.07.2017

Bogdanović je istakao da Cetinje sa ponosom čuva ime Petra Lubarde – velikog slikara, velike životne priče i velikog djela.

„Ova me prilika obavezuje i da posebno pomenem našu saradnju sa Fondacijom Petar Lubarda, kojoj ove godine takođe pripada jedan jubilej – decenija uspješnog rada. A u tom vremenu radili smo zajedno, kako bi stvorili pretpostavke da svi dragocjeni tragovi o životu i radu Petra Lubarde, zbog budućnosti i zbog dolazećih, postanu što vidljiviji. Zato je danas rodna kuća Petra Lubarde opet u vlasništvu porodice, koja je tu imovinu ustupila fondaciji, a pred nama su dalji koraci. Udruženim radom obnovićemo Lubardinu rodnu kuću, kako bi stvaraoci i posjetioci, dolazeći i vraćajući se Ljubotinju, uvijek imali na umu odakle je potekao genijalni stvaralac čije ime ne simbolizuje jedno plodno stvaralaštvo, već stoji u najznačajnijim poglavljima istorijata crnogorske umjetnosti. To ćemo uraditi upravo onako kako su predložili naši prijatelji iz Fondacije Petar Lubarda, čime će i Ljubotinj i Cetinje dobiti još jednu snažnu tačku u kojoj živi umjetnost – kazao je gradonačelnik Cetinja.

On je naglasio da nam ovaj dan snažno govori i o tome da ćemo jačati Cetinje – i kao središte umjetnosti i kulture, i kao duhovni i istorijski centar Crne Gore i dodao da se usvajanjem novog Zakona o Prijestonici dobijaju nove mogućnosti za jačanje uloge Cetinja i za mnogo obimnije finansiranje aktivnosti, kao što je i ova, koja se tiče Ljubotinja i koja će biti dio budućih obaveza.

Ministar kulture Janko Ljumović kazao je da je Lubarda zasigurno jedan jedan od naših najoriginalnijih aktera u svijetu likovnosti, čije je djelo svojevrsni medijum između svijeta pojavnog i onoga što u tom pojavnom ne vidimo, ali osjećamo svojim.

„Umočivši svoj kist duboko u biće Crne Gore, Lubarda je jednako zahvatio i njena ozarenja i njene tmine, njene unezvijerene slike, ali i metafizičko obilje njenih prirodnih elemenata. Upravo je ta zadojenost značenjem, koja se u njegovim djelima ispoljila iz apstraktnog znaka, učinila da Lubardu doživimo kao dugo čekanog umjetnika koji će nam, nalik kakvom alhemičarskom magu, otkriti svijet koji su njegovi prethodnici uglavnom ilustrovali“, kazao je ministar Ljumović.

Na svečanoj akademiji je govorila i predsjednica Fondacije Petar Lubarda, Đina Lazar, koja je najavila organizovanje likovne kolonije u Crnoj Gori i regionu.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018