Zajedničke aktivnosti na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom
21.07.2017

„Prijestonica je u minulom periodu bila izuzetno posvećena pitanjima poboljšanja statusa osoba sa invaliditetom. U Bajicama smo otvoriti Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, a takođe uspostavili smo Savjet za pitanja lica sa invaliditetom. Raspisali smo konkurs za dodjelu stipendija za studijsku godinu 2016/17, po kojem smo dodijelili deset stipendija, i to sedam prema indeksu uspjeha, jednu studentu sa invaliditetom, jednu korisnicima prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite i jednu pripadnicima manjinskih naroda. U okviru projekta zapošljavanja lica sa invaliditetom, otvorili smo gradski vešeraj, koji će biti u službi građana, privrednika i drugih subjekata iz našeg grada“, kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je istakao da su u toku radovi na rekonstrukciji Bajove ulice, koja predstavlja jednu od najznačajnijih saobraćajnica u gradu, pri čemu će biti izgrađene rampe za prilaz lica sa invaliditetom.

Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom, kako je naglasio Bogdanović, od posebnog je značenja za svako društvo, jer se radi o značajnoj po broju, ali neravnopravnoj po mogućnostima, društvenoj grupi koja se otežano zapošljava.

„Kao mjeru pozitivne akcije, smatram da poslodavci, pored Zavoda za zapošljavanje, moraju uključiti i lokalne partnere koji imaju komunikaciju sa ovim dijelom populacije, prvenstveno udruženja osoba sa invaliditetom“ istakao je Bogdanović.

On je na kraju istakao veoma dobru saradnju Prijestonice Cetinje i predstavnika civilnog sektora, koja će se, prema njegovim riječima, unaprijediti kroz dalje zajedničke aktivnosti na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.

„Zato očekujem da ćemo kroz dalju komunikaciju naše gradske uprave i vaših udruženja, utvrditi dalje smjernice ka poboljšanju statusa lica sa invaliditetom na Cetinju“, zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić, kazala je da je protekle godine studije na Univerzitetu Crne Gore pohađalo 95 osoba sa invaliditetom i da je prioritet podstaći osobe sa invaliditetom da steknu visoko obrazovanje. Ona je kazala da proces obrazovanja nije jednostavan, posebno kada je u pitanju način sprovođenja inkluzije, kao i pristupačnost obrazovnim instituicijama, a da je na Cetinju osobama sa invaliditetom pristupačna jedino Muzička akademija.

Na javnoj debati učestvovale su ispred Centra za socijalni rad Cetinja Marina Krivokapić i korisnica usluga Anđela Radovanović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018