Cetinje afirmisati kao Prijestonicu svih građana Crne Gore
07.07.2017

Donošenje ovog zakona, kako je naglasio, ogleda se u potrebi za afirmacijom Cetinja kao crnogorske Prijestonice – simbola crnogorske državnosti i nosioca identiteta crnogorske nacije.

- Cijenim da ćemo usvajanjem ovog zakonskog rješenja, koje podrazumijeva institucionalno jačanje i definisanje pravno ekonomskih aspekata, Cetinje afirmisati kao Prijestonicu svih građana Crne Gore – kazao je Bogdanović i dodao da je novim zakonskim rješenjem predvidjeno da se razvojna dimenzija grada afirmiše kroz tri ključna pravca.

- Kroz normativno jačanje Prijestonice koje podrazumijeva jačanje statusne pozicije u sistemu lokalne samouprave. Takođe, preseljenje važnih državnih institucija jedna je od ključnih aktivnosti koje su Cetinju potrebne da povrati status i značaj kakav zaslužuje. Analizirajući istorijski aspekt, zakonom je predviđeno preseljenje sjedišta Ministarstva vanjskih poslova koje će biti smješteno u zdanju bivšeg Ruskog poslanstva čija je rekonstrukcija u završnoj fazi. Na taj način, Prijestonica će ponovo postati diplomatski centar Crne Gore, što joj istorijski nesumnjivo i pripada. Pored toga, predvidjeno je da na Cetinju budu i Istorijski institut kao i Fakultet za crnogorski jezik i književnost. Posebno značajan aspekat razvojne dimenzije Prijestonice odnosi se na obezbjeđenje finansijskih sredstava za realizaciju razvojnih projekata grada – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je objasnio da je predloženo formiranje Fonda za razvoj Prijestonice iz kojeg će se finansirati projekti koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, razvojni i infrastrukturni projekti, projekti na očuvanju kulturno-istorijskog nasljeđa, ali i projekti od javnog interesa koji se realizuju po modelu javno-privatnog partnerstva ili drugog oblika partnerstava koji su od značaja za Prijestonicu.

- Na taj način, nesumnjivo ćemo doprinijeti ostvarenju ciljeva iz razvojne agende, a sve sa ciljem stvaranja uslova za dinamičniji rast i razvoj našeg grada, a samim tim i stvaranje uslova za kvalitetniji život naših gradjana – istakao je gradonačelnik Bogdanović.

U četvoročasovnoj raspravi u prepunoj sali Skupštine Prijestonice, učestvovao je veliki broj građana koji su pozitivno govorili o predviđenim zakonskim rješenjima, predlažući norme kojima bi se dokument dodatno unaprijedio. Između ostalog, čula su se mišljenja da bi trebalo definisati da Predsjednik Crne Gore boravi na Cetinju gdje bi obavljao sve državne aktivnosti, kao i da strana diplomatska predstavništva budu u crnogorskoj prijestonici.

Brojni učesnici u javnoj raspravi dali su podršku Nacrtu zakona, između ostalih: predsjednik Senata Prijestonice dr Milovan Janković, predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović, generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić, direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu u Ministarstvu javne uprave Jadranka Vukčević, poslanica u Skupštini Crne Gore Daliborka Pejović, književnik Milorad Popović, dr Milutin Vukić i brojni građani.

Predsjednik danilovgradske opštine Branislav Đuranović kazao je da Prijestonica zaslužuje da se zakon usvoji, jer je, kako je istakao, Cetinje prijestonica svih građana. On je kazao da bez Cetinje nema Crne Gore i da je ono duhovna vertikala Crne Gore. On je naglasio da je ovo jedinstvena prilika da svi oni koji vole Crnu Goru podrže Zakon i da se Cetinju vrati ono što mu je oduzeto nakon Drugog svjetskog rata.

- Sa ponosom kažem da je Cetinje grad u kojem se posebno dobro osjećam. Mislim da svi koji vole Crnu Goru, na isti način i osjećaju ovaj grad – istakao je gradonačelnik Danilovgrada.

Podršku Zakonu dao je i sekretar ZOCG Refik Bojadžić naglasivši da nije slučajno što je gradonačelnik Prijestonice i predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština. On je kazao da očekuje da se Zakon usvoji zbog značaja koje Cetinje ima za Crnu Goru jer je Cetinje grad svih građana Crne Gore.

Direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu Ministarstva javne uprave, Jadranka Vukčević istakla je da se razlozi za donošenje novog zakona ogledaju u potrebi jasnijeg definisanja položaja Prijestonice Cetinje u normativnom dijelu sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori.

- Vjerujem da ćemo kroz predložena rješanja u tekstu Nacrta zakona o Prijestonici stvoriti dobre preduslove za brži i kvalitetniji razvoj Prijestonice, a da je poštovanje svih onih vrijednosti koje je Cetinje imalo kroz svoju istoriju obaveza kako države, tako i svih njenih građana – istakla je Vukčević.

Književnik Milorad Popović kazao je da vjeruje da je novi Zakon o Prijestonici znak sazrijevanja svijesti o tome da je Cetinje u simboličkom, duhovnom, istorijskom, političkom i svakom drugom smislu, ono što je za Jevreje Jerusalim, za Italijane Firenca ili za Njemce Vajmar.

Podršku zakonskim rješenjima na današnjoj raspravi dali su i odbornici u Skupštini Prijestonice iz redova DPS-a: Rajko Mijušković, Vesko Pejović, Borislav Pravilović i Vesna Miranović, kao i opozicioni odbornici: Mirko Stanić (SDP), Slobodan Čavor (SNP) i dr Mihailo Babović (Pozitivna).

Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović je na kraju javne rasprave pozvao sve političke partije u državnom parlamentu, koje žele dobro Cetinju, da podrže Zakon o Prijestonici.

Javnu raspravu o Nacrtu zakona o Prijestonici sprovodi Ministarstvo javne uprave, koje će razmotriti prijedloge, sugestije i komentare učesnika, nakon čega će sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi. Izvještaj će biti objavljen na internet stranici Ministarstva javne uprave i portalu e- uprave, u roku od 10 dana od dana završetka javne rasprave.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018