Poštovanje i vječna uspomena na učesnike Belvederskih događaja
26.06.2017

Sa skupa je poručeno kako se ne smije dopustiti da se herojski događaji poput ovog zaboravljaju, niti da se iskrivljuje karakter cjelokupne borbe crnogorskog naroda za slobodu.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović, kazao je da je današnji datum prilika da se podsjetimo hrabrosti i rodoljublja, kao temeljnih vrijednosti crnogorske težnje za slobodom.

- Belvederske demonstracije bile su događaj koji je potekao iz srca, iz ljubavi prema svojoj državi. U biću Crne Gore, Belveder traje. Kao simbol otpora tirjaniji, kao sinonim slobode i patriotizma. Na Belvederu je sve počelo. Glas slobode koji se prije 81 godinu začuo sa ovog mjesta – više se nije mogao utihnuti. Belveder je bio podsticaj za crnogorski narod da, u godinama koje su uslijedile, nastavi da se bori za svoje ideale. Tako je bilo i u Drugom svjetskom ratu. Tako je i danas – istakao je Bogdanović i dodao da svi kojima je na srcu slobodna Crna Gora moraju da se sa ponosom podsjećaju djela učesnika Belvederskih demonstracija.

- Moraju se posjećati djela heroja antifašizma. Moraju se sa osjećajem uzvišenosti podsjećati slavne Narodno-oslobodilačke borbe. Svi oni omogućili su da Crna Gora danas bude slobodna. Njihova djela omogućila su da Crna Gora, 21. maja 2006. godine, ponovo pred svijet iznese barjak slobode – naglasio je Bogdanović.

On je kazao da je vrijeme potvrdilo da su heroji Belvedera bili na pravoj strani, tamo gdje je živjela patriotska misao o vaskrsnuću Crne Gore.

- Zato je naš zadatak da ostanemo na putu naših časnih predaka, da budemo dostojni njihovog djela. A svijetla djela iz prošlosti, najbolji su temelj i polazište za budućnost. Živjeti u slobodi najveća je vrijednost svakoga čovjeka i naroda. Belvederske demonstracije su događaj koji pokoljenja obavezuje na poštovanje i vječnu uspomenu na njihove učesnike – zaključio je gradonačelnik Prijestonice.

Belvederske demonstracije, u kojima je učestvovalo više hiljada građana, ugušene su u krvi, a tom prilikom poginulo je šest učesnika, dok je dvadeset demonstranata povrijeđeno.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018