Lokalni parlament usvojio Izvještaj o radu gradonačelnika za 2016. godinu: Cetinje postalo poželjna investiciona destinacija
19.06.2017

Obraćajući se odbornicima, gradonačelnik Bogdanović se osvrnuo na protekli mandat gradske uprave koji je, kako je kazao, bio motivisan snažnom željom, njegovom i njegovog tima, da svom gradu učine najbolje, da ponovo, u punom sjaju, zasija svaki cetinjski kutak, svako sveto mjesto prijestonog grada, svaki objekat koji svjedoči njegovoj bogatoj istoriji.

- Dali smo svoj maksimum i činili vanredne napore da našem gradu obezbjedimo novu komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu. Da rekonstruišemo Istorijsko jezgro grada. Da stvorimo povoljan poslovni ambijent i privučemo investitore. Da obezbjedimo nova radna mjesta i nove sadržaje za naše sugradjane. Uz uvjerenje da uvijek može više i bolje, ipak, ponosni smo na ono što smo uradili za proteklih nekoliko godina – istakao je gradonačelnik Bogdanović.

On je kazao da je ponosan na rekonstruisano Britansko poslanstvo i Bolnicu Danilo I, na Dvorski trg i Njegosevu ulicu, na Lipsku pećinu, na novi ulaz u grad i novu solarnu javnu rasvjetu, na Rusko poslanstvo, Košutu, Bajovu ulicu, Univerzitetski kompleks, na novu gradsku tržnicu, na adaptiranu autobusku stanicu, ali i  brojne druge realizovane projekte.

- Ponosni smo i na sve ono što nam već ove godine slijedi. I na novi stadion koji krećemo da radimo, i trg i pijacu na Njegušima, izložbeni prostor u Cetinjskoj pećini, trajnu sanaciju ponora i Vrtjeljke, nove stanove za naše penzionere i najugroženije gradjane. A posebno smo ponosni na činjenicu da je Cetinje ponovo u medjunarodnim krugovima prepoznato kao pouzdan i kredibilan partner. Sve to omogućilo nam je da ostvarimo nevjerovatnih 20 miliona eura donacija, i bar malo naš grad ućinimo boljim za život naših sugradjana – naglasio je gradonačelnik Prijestonice.

Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović je akcentovao ključne aktivnosti lokalne uprave koje su realizovane u protekloj godini, naglasivši da je godinu za nama obilježio predan i posvećen rad u svim oblastima u interesu građana. On se osvrnuo na činjenicu da su tokom proteklih godina realizovali niz projekata kojim je unaprijeđena saobraćajna infrastruktura u svim djelovima grada, a da su u tom pravcu nastavili i u 2016. godini.

Tako su započetne aktivnosti na rekonstrukciji Belvederske i Bajove ulice – dvije saobraćajnice koje su od vitalnog značaja za uspostavljanje bolje saobraćajne komunikacije u gradu. Pored toga, nesumnjivo su godinu za nama obilježile rekonstrukcije putnih pravaca prema Podgorici, Budvi i Njegušima. Riječ je o projektima koji imaju nesaglediv značaj za sveukupan razvoj našeg grada jer će, prije svega, dobra saobraćajna povezanost sa glavnim gradom i primorskim opštinama doprinijeti stvaranju bolje investicione klime na Cetinju, što će dodatno podstaći i unaprijediti djelovanje gradske uprave u pravcu oporavka lokalne ekonomije. Takođe, rekonstrukcija putnog pravca prema Njegušima, pored navedenog, posebno je važna sa aspekta valorizacije potencijala ovog područja na kojem se već sada realizuju neke od višemilionskih investicija, ali i za razvoj čitave Katunske nahije – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je istakao da je izvršena rekonstrukcija niza manjih saobraćajnica na gradskom području – u gornjem i donjem dijelu grada, ali i, što je posebno važno, na ruralnom području. Riječ je o gotovo 40 hiljada metara kvadratnih ugradjenog asfalta na lokalnim putevima, što predstavlja snažna podsticaj na valorizaciji prirodnih, turističkih, gastronomskih i svih drugih potencijala našeg grada.

- U tom smislu, pomenuću da smo tokom protekle godine, upravo u cilju valorizacije Riječke nahije, a zahvaljujući vrijednoj donaciji, realizovali projekat izgradnje vodovoda. Time smo riješili dugogodišnji problem stanovnika Rijeke Crnojevića i okolnih sela. A u tom pravcu nastavljamo i dalje – pripremljena je projekta dokumentacija za izgradnju vodovoda na Njegušima, a početak radova očekujemo uskoro – dodao je gradonačelnik Bogdanović i kazao da je gradska uprava u prošloj godini bila aktivna i u pravcu unapređenja komunalne infrastrukture.

- Polazeći od toga da su problemi u komunalnoj djelatnosti prepoznati kao najizraženiji, u minulom vremenu realizovali smo nekoliko višemilionskih projekata u saradnji sa našim međunarodnim partnerima. To se, u prvom redu, odnosi na projekat rekonstrukcije kanalizacione mreže, koja predstavlja tek prvu fazu cjelokupnog projekta kojim će se unaprijediti stanje u ovoj oblasti. U izvještajnoj godini predano smo radili na realizaciji projekta sanacije crne ekološke tačke ovog grada – Ponora, pri čemu smo pored izrade kompletne projekte dokumentacije, sproveli poseban tretman specijalnim bioenzimima zahvaljujući kojim je privremeno neutralisan neprijatan miris na ovom potezu. Takođe, nastavljene su aktivnosti na realizaciji projekta sanacije nesanitarnog odlagališta „Vrtjeljka“ koji teče planiranom dinamikom, a čijom potpunom rekonstrukcijom danas možemo da svjedočimo.

Gradonačelnik je kazao da je posebno ponosan na aktivnosti koje su tokom protekle godine realizovali na projektu uspostavljanja nove poslovne zone na prostoru nekadašnje fabrike „Košuta“.

- Zajedno sa našim partnerima, sa cetinjskim privrednicima, zapušteni i ruinirani objekti stare fabrike danas dobijaju potpuno nove obrise. Ističem posebno ponos na ovaj projekat jer smo pokazali da udruženim snagama lokalne uprave i naših domaćih privrednika imamo snage, kapaciteta, želje i vizije za realizaciju i najzahtjevnijih projekata u našem gradu – projekata koji će doprinijeti otvaranju radnih mjesta za naše sugradjane. U izvještajnoj godini poseban set stimulansa za privrednike koji započinju investicije u ovoj zoni dao je rezultate. Tako, danas svjedočimo dinamičnim radovima na ovom potezu. Aktivnosti na upravnoj zgradi nekadašnje Košute, koje realizuje gradska uprava, već su u završnoj fazi potpune spoljne rekonstrukcije. A uz tender za odabira izvodjača za uredjenje enterijera i opremanje koje će biti sjutra raspisan, brzo ćemo svjedočiti otvaranju potpuno novog i savremenog ekonomskog servisa – Biznis inkubatora i Inovativnog centra, koji će pružati usluge i podršku svim našim sugrađanima koji planiraju da započnu sopstveni biznis. Pored toga, aktivnosti naših partnera u ovom projektu, takođe, odmiču u skladu sa planiranim, te stoga do kraja tekuće godine očekuje se preseljenje njihovih uslužnih i proizvodnih pogona u novoj poslovnoj zoni, na kojoj će raditi preko 200 ljudi - istakao je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

Kada se govorimo o investicionim aktivnostima i otvaranju novih radnih mjesta, gradonačelnik Bogdanović je napravio osvrt i na gradnju uslužno - turističkog kompleksa u Građanima, te eko rizorta na Njegušima, koji su u izvještajnom periodu realizovani u skladu sa planiranom dinamikom.

- Sve navedeno mi daje za pravo da konstatujem da je politika gradske uprave u pravcu stvaranja Cetinja kao poželjne investicione destinacije u 2016. godini dala rezultate. Ipak, sa tim se nećemo zadovoljiti! Na tome nećemo stati! Naša je riješenost i odlučnost da se ovim problemom bavimo svakog dana i u svakom trenutku, jer na taj način najbolje možemo riješiti probleme naših sugradjana - zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

Skupština Prijestonice na današnjoj sjednici razmatrala je niz odluka, a između ostalih su usvojene odluke o završnom računu Budžeta Prijestonice Cetinje za 2016, kao i odluka o sufinansiranju projekta rekonstrukcije fudbalskog stadiona.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018