Norveški ambasador posjetio Prijestonicu: Grantovi za projekte do 500 hiljada eura
18.05.2017

Ambasador Bjornstad je izrazio zadovoljstvo u dijelu investicija koje sprovodi gradska uprava, kao i za podsticaje koje se nude novim investitorima. On je istakao da će ove godine Ambasada Norveške raspisati grant za projekte u visini od 500 hiljada eura na kojem će moći da učestvuju i jedinice lokalne samouprave.

Prijestonica Cetinje će pripremiti projekte i za narednu godinu, jer će sredstva biti uvećana na milion eura.

Gradonačelnik Bogdanović je upoznao ambasadora Bjornstada da je u toku realizacija projekta rekonstrukcije bivšeg Ruskog poslanstva u kojem će biti smješteno Ministarstvo vanjskih poslova, čime će se Cetinju ponovo vratiti status diplomatskog centra Crne Gore. On je posebno naglasio aktivnosti gradske uprave na planu međunarodne saradnje i istakao da je zahvaljujući tim aktivnostima u prethodne četiri godine obezbijeđeno preko 19 miliona eura donacije za gradske projekte. On je naglasio da je Prijestonica Cetinje lider u privlačenju sredstava iz donacija i međunarodnih fondova.

Gradonačelnik Bogdanović je saopštio namjeru Prijestonice da upostavi saradnju sa istorijskim glavnim gradom Norveške Trondheimom, koji ima bogato kulturno nasljeđe, dok je ambasador Bjornstad prihvatio da inicira pobratimstvo dva grada.

U prošloj godini investicije iz Norveške iznosile su 189 miliona eura, čime je ta zemlja zauzela ubjedljivo prvo mjesto na listi stranih investitora u Crnoj Gori. Norveška je pomogla sanaciju pozorišta ''Zetski dom'', donacijom u vrijednosti od 340 hiljada eura i Nacionalne biblioteke i ''Plavog dvorca'', donacijom u vrijednosti od 850 hiljada eura. Norveška je za projekat restauracije, sanacije i rekonstrukcije objekta bivšeg italijanskog poslanstva donirala 414 hiljada eura.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018