U Zetskom domu održano Veče sjećanja na Dragana Kujović
10.05.2017


Na samom početku događaja, prisutnima se ispred Prijestonice Cetinje obratio gradonačelnik Bogdanović koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Prijestonica Cetinje učestvovala u organizaciji ovog događaja, te istakao da je privilegovan time što može govoriti o jednom velikom čovjeku kakav je bio Dragan Kujović.
- Svako vrijeme daje nam ljude čija veličina preraste okvire vremena i ostaje kao trajan biljeg što ide u prilog tvrdnji da je Crna Gora oduvijek bila zemlja mudrih, posvećenih i dobrih. Svojim životom, takve ličnosti ostaju primjer dolazećima – a svojim savremenicima ostavljaju najdraža sjećanja, iznimno dragocjena i snažna.
A u novijoj prošlosti Crne Gore, jedan od tih, sjajnih i velikih ljudi, bio je naš prijatelj,znameniti društveni i politički akter, intelektualac svoje vrste, a iznad svega – čovjek, Dragan Kujović. Svoju veličinu izgradio je tiho i nenametljivo, vrijednošću, posvećenošću i dobrotom – crtama po kojima smo ga svi prepoznavali.
Bio je takav da i večeras pred vama osjećam snažan ponos kada kažem da sam u Draganu Kujoviću i sam imao prijatelja. A imalo ga je i Cetinje – rekao je Bogdanović.
Tokom večerašnjeg događaja, predsjednik Matice crnogorske Marko Špadijer istakao je ulogu Dragana Kujovića u borbi za Crnu Goru.
-Dragan Kujović je čovjek koji zaslužuje da se pamti i čija borba za Crnu Goru treba isticati kao uzor. Znali smo Draganovo odgovorno obavljanje raznih državnih poslova i zapamtili njegovu civilizovanu odbranu principa ali tek njegove riječi rasute u etar ili po novinama pretvorene u publicistički opus potpuno osvjeljavaju autora kao angažovanog intelektualca i svjedoče o stamenoj ličnosti postojanog, moralnog i političkog profila.
Knjiga „Crna Gora kao sudbina“ koju su priredili Veselin Konjević i Marjan Miljić je spomenik Draganu Kujoviću i živi podsjetnik za njegovo prisustvo u jednom turbulentnom vremenu - naveo je u svom obraćanju Špadijer.
Prisutnima se obratio i recezent knjige i poslanik u Skupštini Crne Gore Miško Vuković.
-Dragan je bio čovjek od riječi i djela. Temeljan, human i odgovoran. Život koji je živio nije bio lak, ni njemu ni njegovim savremenicima. Imao je život pun izazova, ali malo šta ga je moglo pokolebati. Bio je izabran da radi mnoge važne i odgovorne poslove, ali je bio i ostao narodni čovjek – jednostavan, jedinstven i drag.
U recenziji sam rekao da je knjiga „„Crna Gora kao sudbina“ dobar, i više od toga, način za sadašnje predstavljanje njegovo u punom i pravom smislu - istakao je Vuković.
Govoreći o Draganu Kujoviću, Branko Lutovac rekao je da je riječ o čovjeku koji je kao intelektualac, profesor, državnik i političar predano i istrajno radio i izuzetno mnogo dao i ostavio Crnoj Gori.
-Ovom prilikom želim da izrazim veliko poštovanje i priznanje priređivačima Vesliku Konjevići i Marjanu Miljiću a spremnosti i odluci da se prihvate velikog, plemenitog i teškog zadatka, da saberu mnogobrojne izvore, dokumenta, članke, zapise Dragana Kujovića i o Draganu Kujoviću i da ih hronološki i tematski prirede u ovoj reprezentativnoj i obimnoj knjizi koja svojim sadržajem i volumenom svjedoči o životu, o uvjerenjima, pogledima, snovima i stavovima o radu, djelovanju i ostvarenjima čovjeka koji je kao intelektualac, profesor, državnik i političar predano i istrajno radio i izuzetno mnogo dao i ostavio Crnoj Gori – rekao je Lutovac.
Jedan od priređivača knjige „Crna Gora kao sudbina“ Veselin Konjević izrazio je zahvalnost Prijestonici Cetinje na organizaciji događaja, ali i svima koji su omogućili publikaciju navedene knjige.
-Dragan Kujović je bio jedna od značajnijih ličnosti novije crnogorske istorije na razmeđu dva vijeka. Ostavio je dubok trag kao profesor, političar i državnik, a posebno kao dobar čovjek i prijatelj – istakao je Konjević.
Podsjetimo, Dragan Kujović bio je univerzitetski profesor, a tokom svog životnog vijeka obavljao je važne državne funkcije i to potpredsjednika Skupštine Crne Gore, ministra prosvjete, a u više navrata bio je poslanik u Skupštini Crne Gore. Riječ je o čovjeku koji će ostati upamćen po nesebičnom zalaganju i borbi za crnogorsku nezavisnost.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018