Na Cetinju održan Javni razgovor u okviru kampanje „Zaustavimo nasilje“
05.05.2017

Tom prilikom, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović obratio se prisutnima istakavši značaj današnjeg događaja koji je okrakterisao kao dobru poruku i putokaz ka još većem poštovanju prava djeteta u našem društvu.


- Moje je zadovoljstvo što mogu naglasiti i kako je Prijestonica Cetinje dio ove kampanje – kao odgovorna lokalna uprava, koja je prepoznala značaj svih poruka koje su objedinjene pod sloganom „Zaustavimo nasilje“.

Kao savjesni pojedinci, a u ovom slučaju i kao predstavnici odgovornih institucija, ukazujemo na važnost dječjih prava, relacije roditelja i djece, te konačno – ujedinjenja u zajedničkom cilju. Taj cilj ovog je puta pronalazak rješenja koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno, što je i jedan od krucijalnih momenata kampanje „Zaustavimo nasilje“. Jer, kao osnovna cjelina svakog društva, kao podloga koja njedri dolazeće generacije, porodica je zajednica čijoj harmoniji mora biti posvećena posebna pažnja – mjesto koje nudi podršku, ljubav, pažnju i poštovanje za svakog njenog člana – naglasio je Bogdanović.

Šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks istakao je da naša sjećanja najbolje govore koja vrsta odnosa tokom našeg djetinjstva je činila da napredujemo, ne samo kao djeca, već i kao odrasle osobe.

- Iz ličnog iskustva i naučnih saznanja znamo da priča našeg emocionalnog, kognitivnog i socijalnog razvoja oblikuje našu ličnost i usmjerava naše uspjehe i neuspjehe u životu. Čak do 40% djece širom svijeta odrasta sa slabom povezanošću sa svojim roditeljima. Takva iskustva u djetinjstvu daju daleko lošije ishode u životu po pitanju zdravlja, obrazovanja i zaposlenja. Osim toga, često imaju za posljedicu probleme u ponašanju i vode u kriminal i nasilje.Nepovoljna iskustva se često prenose sa roditelja na dijete u beskrajnom međugeneracijskom ciklusu nasilja, jer roditelj često ponavlja mentalni model naslijeđen iz svog djetinjstva bez svijesti o šteti koju izaziva – rekao je Perks.

Tokom događaja, prisutnima se obratila izvršna direktorka NVO „Roditelji“ Kristina Mihailović, koja je naglasila da će u vremenu koje predstoji biti uspostavljeni dodatni servisi koji će omogućiti pružanje savjetodavne i stručne pomoći roditeljima, a sve u cilju pravilnog vaspitavanja njihove djece. Takođe, ispred NVO „Udruženje psihologa“ Dejana Rudović istakla je značaj nenasilnog vaspitavanja djeteta koje, prema njenim riječima, ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.
Prijatelj kampanje na Cetinju bio je istaknuti muzičar Nikola Radunović koji je ukazao na specifičnost crnogorskog mentaliteta u pogledu metoda vaspitanja djece, te na praktičnim primjerima ukazao na probleme u vezi sa nasiljem nad djecom u Crnoj Gori.

Nakon diskusija pristnih, upriličeno je otvaranje izložbe „Muzej porodičnih sjećanja“ koja ima za cilj podizanje svijesti o postupcima koji povrijeđuju djecu i o onima koji im pomažu da rastu. Postavka se nalazi u Multimedijalnoj sali Ministarstva kulture, a za sve posjetioce biće otvorena do 09. maja 2017. godine.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018