Gradonačelnik Bogdanović učestvovao na 32. sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope
30.03.2017


U fokusu 32. sjednice Kongresa bila je uloga lokalnih vlasti koje se suočavaju sa migracijma u prihvatu i integraciji migranata, učešće gradjana na lokalnom i regionalnom nivou, kao i stanje lokane i regionalne demokratije u Evropi.

U okviru debata na Kongresu više riječi bilo je i o Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i njenoj primjeni u domaćem zakondavstvu zemalja članica Savjeta Evrope. Kao međunarodni ugovor koji je ratifikovan od strane 47 zemalja članica SE, Povelja ima pravnu snagu i treba da bude direktno primjemjena u domaće zakonodavstvo svih zemalja članica ocijenjeno je tokom sjednice.

Kongresu se obratio i generalni sekretar Savjeta Evrope Thorbjorn Jagland koji je naglasio da lokalne i regionalne vlasti imaju veoma važnu ulogu u radu Savjeta Evrope na unapređenju ljudskih prava, jačanju vladavine prava I demokratije u cijeloj Evropi.

Na sjednici su razmatrani izvještaji o stanju lokalne i regionalne demokratije u Finskoj, Malti, Estoniji i Islandu, kao i Izvještaj o posmatranju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Takođe, Kongres je usvojio i preporuke o spriječavanju zloupotrebe administrativnih resursa u toku izbornih procesa na lokalnom I regionalnom nivou.

U radu Kongresa učestvovali su članovi delegacije Crne Gore u Kongresu gradonačelnik Prijestonice Cetinje i šef Delegacije Aleksandar Bogdanović i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, a sjednici je prisustvovala i sekretar delegacije Vanja Starovlah.

U radu sjednice učestvovali su i mladi delegati iz svih zemlja članica gdje je predstavnik Crne Gore, izabran na osnovnog javnog poziva Kongresa, bio Darko Mrvaljević.

Na marginama 32. sjednice Kongresa, članovi crnogorske delegacije su imali više biilateralnih susreta sa lokalnim i regionalnim izabranim predstavinicima iz zemalja članica Savjeta Evrope, gdje su dogovorili uspostavljanje i pravce buduće saradnje na pitanjima od zajedničkog interesa.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018