Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović boravio u posjeti Prijestonici Cetinje
28.01.2017


Tokom prve prezentacije Agrobudžeta Crne Gore za 2017. godinu, upriličenoj na Ivanovim Koritima, naglašeno je kako je riječ o dokumentu koji će podstaći dalji razvoj poljoprivrede – pri čemu su samim dokumentom predviđena sredstva u iznosu od 31.5 miliona eura, što je za gotovo 40% više u odnosu na prethodnu godinu.

Uslijedio je sastanak gradonačelnika Bogdanovića i ministra Simovića, tokom kojeg su razmatrana pitanja od značaja za razvoj, kako gradskog tako i ruralnog dijela Prijestonice Cetinje.

Gradonačelnik Bogdanović informisao je potpredsjendika Vlade i ministra o predstojećim projektima gradnje trga i pijace na Njegušima, te projektu rekonstrukcije vodovoda na Njegušima. Sagovornici su se saglasili kako će gradska uprava i resorno ministarstvo zajedno raditi na rješavanju pitanja vodosnabdijevanja Njeguša, pri čemu je Ministar Simović kao posebno značajan ocijenio projekat gradnje trga i pijace u pomenutom mjestu, naglasivši kako on predstavlja podsticaj plasmanu proizvoda tog kraja, koji iz godine u godinu bilježi rast turističkih posjeta.

Takođe, zajednički je konstatovano da je riječ o izuzetno važnim projektima koji će dodatno doprinijeti valorizaciji izdašnih potencijala Njeguša.

Gradonačelnik Bogdanović je tokom sastanka podsjetio na tekuće investicije na seoskom području – poput gradnje turističkog kompleksa na Njegušima i proizvodno-smještajnih kapaciteta u mjestu Građani, naglasivši pritom i završene ili tekuće projekte gradnje vodovoda u Rijeci Crnojevića, Karuču, Mikulićima, Radonjićima i Bobiji.

Tokom sastanka, posebna pažnja je posvećena tekućim aktivnostima na gradnji u okviru poslovne zone na prostoru „Košute“ – čiji će dio biti i kompanije koje se bave preradom poljoprivrednih i srodnih proizvoda.

Ministar Simović naglasio je kako Cetinje predstavlja primjer u pogledu stvaranja uslova za povoljan poslovni ambijent – što, kako je kazao, potvrđuju tekuće investicije na Cetinju, vrijedne preko 20 miliona eura.

Gradonačelnik Bogdanović i ministar Simović sastali su se i sa poljoprivrednim proizvođačima sa Njeguša. Učesnici sastanka iskazali su važnost uspješnog procesa zaštite brenda njeguške pršute, a razgovarano je i o brojnim drugim teamama od značaja za proizvođače sa tog dijela teritorije Prijestonice Cetinje.

S tim u vezi, govoreno je i o podsticajima koje Prijestonica Cetinje – kroz stimulativne mjere – nudi poljoprivrednim proizvođačima koji time, pod povlašćenim uslovima i pojednostavljenim procedurama, mogu realizovati investicije. U tom kontekstu, ministar Simović posebno je akcentovao značaj činjenice da Prijestonica Cetinje nudi gotovo jedinstven model za poljoprivredne projekte, koji podrazumijeva oslobađanje plaćanja komunalija i izdavanje svih potrebnih dozvola u roku kraćem od 48 sati, što treba da predstavlja primjer drugim jedinicama lokalne samouprave u Crnoj Gori.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018