Gradonačelnik Bogdanović učestvovao na sastanku Komunikacionog tima za članstvo u NATO
27.01.2017


Na sastanku je više riječi bilo o značaju evroatlantskih integracija za crnogorske gradove i opštine, ali i o njihovoj ulozi u tom procesu.

Ispred Zajednice opština Crne Gore, prisutnima se obratio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, koji se osvrnuo na dosadašnje korake u procesu evroatlantskih integracija, ali i na potencijalne benefite koje bi sistem lokalne samouprave imao od članstva Crne Gore u Sjevernoatlantskom savezu.

- Kada govorimo o članstvu u NATO, ne govorimo isključivo o bezbjednosti. Širok je obim oblasti u kojima Crna Gora može dati doprinos, a istovremeno imati i benefite od pristupanja Alijansi. Za relativno mali sistem, od izuzetnog je značaja dalja gradnja imidža sigurne, ekonomski i politički stabilne i snažne države, spremne da u službi budućnosti iskoristi sve potencijale, a da na tom putu ima podršku saveznika čija repuzacija na globalnoj sceni ima krucijalnu ulogu – kazao je on.

Ministarka javne uprave u Vladi Crne Gore Suzana Pribilović naglasila je kako proces evroatlantskih integracija, kao spoljnopolitički prioritet, ima izuzetnu važnost za sve segmente sistema.
-Ono što je nesporno je da je Vlada prepoznala da se građanima Crne Gore pruži standard koji imaju razvijene zemlje članice NATO-a i EU kroz reforme javne uprave, koja se transforimiše u jednu transparentnu i ekonomičnu javnu upravu kako na lokalnim tako i na državnom nivou – istakla je ona.

Nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović podsjetio je kako su Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u do sada ratifikovale 22 od 28 članica tog saveza.

- Članstvo u NATO može imati pozitivan odraz, ne samo po jedinice lokalne samouprave, već je dobra prilika i za privredu na lokalnom nivou. Naglasiću samo mehanizme poput NATO kodifikacije proizvoda, zahvaljujući kojima svi privredni subjekti mogu dobiti priliku da učestvuju u tenderskim procedurama koje sprovodi NATO – rekao je Pejanović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018