Polaganjem vijenaca počelo obilježavanje 13. novembra - Dana Prijestonice Cetinje
13.11.2016

Od oslobođenja crnogorskog prijestonog grada u Drugom svjetskom ratu protekle su 72 godine, a sa jutrošnjih skupova poručeno je kako djelo heroja i dalje živi u najznačajnijim paragrafima istorije.

Vijence na spomen-kosturnicu položili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović i predsjednik Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Stevan Radunović.

Gradonačelnik Bogdanović kazao je kako oslobodioci Cetinja nijesu svojim djelom obilježili tek jedno vrijeme – već su izgradili trajan svjetionik što i dalje obasjava put pokoljenjima.

- Poput zavjeta i inspiracije, poput motiva i putokaza – sa tog svjetionika potiče sjaj slobode, uz zalog generacijama da je očuvaju. U toj priči, međutim, sve potiče od njih – naših predaka, što su svojm srcem, hrabrošću i životima osvojili slobodu, u vrijeme kada je nju najteže bilo osvajati. Njihova je istrajnost, snaga i volja iznjedrila trinaesti novembar, kao simbol i kao izvorište sa kojeg će poteći sve što je sticano i stvarano u slobodi – naglasio je on, obraćajući se prisutnima kod spomen-kosturnice.

Cetinje, kako je dodao gradonačelnik Bogdanović, i ovog 13. novembra potvrđuje da pamti i poštuje, da je zahvalno, i da svoju inspiraciju i dalje crpi iz djela onih koje istorija pamti kao ispravne i hrabre, ponosne i velike – kao osvajače slobode.

Na današnjem događaju, prisutne je pozdravio i predsjednik Udruženja boraca Narodno oslobodilačke borbe i antifašita Cetinja Stevan Radunović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018