38. Crnogorski likovni salon "13. novembar": Gran-pri Miju Mijuškoviću
12.11.2016


Događaju, koji su organizovali Prijestonica Cetinje, Ministarstvo kulture i Društvo istoričara umjetnosti Crne Gore, prisustvovali su brojni posjetioci, a otvorio ga je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

– Počev od same sredine šezdesetih godina prošlog vijeka, likovni salon koji već tradicionalno organizujemo u susret Danu našeg grada, prilika je da svoje radove predstave naši renomirani likovni stvaraoci.

Iz tog razloga, vjerujem da mogu kazati kako na crnogorskoj likovnoj sceni ovaj salon predstavlja nit koja spaja decenije, a koja – kako vrijeme odmiče – postaje sve značajnija i upečatljivija. Naš je likovni salon, otud, s godinama svog trajanja postao jedna od najprepoznatljivijih manifestacija u zemlji, ali i šire – istakao je on.

Na ovogodišnjem Salonu radove je predstavilo 19 autorki i autora, prema izboru selektorke Maje Ćetković.

Žiri kojim je predsjedavala Ljiljana Zeković, donio je odluku da gran pri Salona ove godine pripadne Miju Mijuškoviću za rad pod nazivom „Tablja“ (skulptura).

Osim gran pri Salona, žiri je dodijelio još tri nagrade, i to Nikoli Markoviću za rad „The Metemorphosis“, Marku Petroviću – Njegošu za djelo „Ako je krug upisan u kvadrat“ (skulptura) i Siniši Raduloviću za rad „77 pitanja“ (video rad).

Prvo izdanje crnogorskog likovnog salona "Trinaesti novembar" održano je 1965. godine. Od samih početaka na likovnom salonu svoja djela predstavili su značajni umjetnici regionalne i evropske scene.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018