Gradonačelnik Bogdanović učestvovao na Konferenciji "Razvojne perspektive Zapadnog Balkana"
28.10.2016

Najznačajniji regionalni ekonomski skup, koji je održan šesti put, okupio je oko 500 učesnika - predstavnika vlada, poslovne zajednice i stručne javnosti Balkana i SR Njemačke.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Bogdanović govorio je o značaju komunalne infrastrukture, kao ključnog preduslova za razvoj zajednice , pri čemu je istakao dosadašnji učinak države Crne Gore na tom planu.


" Kao što je poznato, već od 2006. godine se naziralo da će strane direktne investicije biti znak raspoznavanja Crne Gore na globalnoj ekonomskoj i društvenoj sceni. Imajući to u vidu, kao mala zemlja, sa otvorenom i tržišno orjentisanom ekonomijom, visoko zavisnom od stranih direktnih investicija, bilo je neophodno stvoriti atraktivne uslove za privlačenje slobodnog kapitala.

Identifikovano je da će nedostatak komunalne infrastrukture biti limitirajući faktor razvoja, što je bio ključni signal za Vladu Crne Gore da vrlo aktivno i dinamično krene u rješavanje ovog problema.

Vrlo brzo se pokazalo da je orjentacija Vlade i opština da u vremenu globalne ekonomske krize ulože značajna finansijska sredstva u ovu vrstu infrastrukture, bila ispravna i hrabra. Jer, upravo ovi projekti su značajno doprinijeli da realizujemo ključne razvojne projekte u našoj Državi, a time dostignemo stope ekonomskog rasta koje su, u godinama nakon obnove nezavisnosti, bile rekordne na području Evrope, ostvarimo izuzetno visok nivo stranih dirketnih investicija per kapita, ali i postanemo najbrže rastuća turistička destinacija na svijetu.“ - istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Na panelu su pored gradonačelnika Bogdanovića, učestvovali i rukovodilac Njemačkog partnerstva za vode za region Jugoistočne Evrope, gospođa Heik Bughard, direktor odjeljenja za oblast komunalne infrastrukture i transporta za Jugoistočnu Evropu i Tursku Kirk Mildner direktor JKP "Gradske pijace" Ivan Sočo i zamjenik izvršnog direktora "Vodovoda i kanalizacija" Filip Makrid.

Ove godine, Privredna komora Crne Gore organizovala je Konferenciju u saradnji sa Komitetom za istočno-evropske ekonomske odnose iz Berlina.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018