Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović i državna sekretarka Daliborka Pejović obišli radove na tretmanu ponora
03.09.2016

Tokom obilaska, Gradonačelnik Bogdanović istakao je da je riječ o izuzetno važnim aktivnostima kojim će se prevazići veoma izražen problem u ovog dijela grada, a koju je Prijestonica Cetinje realizovala uz saradnju sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

- Izuzetno je važno je što smo, uporedo sa projektima koji se odnose na trajno rješenje problema otpadnih voda, ovih dana tretirali i lokalitet ponora, koji predstavlja najizraženiju ekološku crnu tačku u našem gradu.

Riječ je o najsavremenijem metodu tretmana, koji ranije nije bio korišćen u Crnoj Gori, a koji podrazumijeva instaliranje opreme pomoću koje se vrši kontinuirano doziranje bio enzima kojima se neutrališu neprijatni mirisi u tom dijelu grada.

Svakako, želim podsjetiti da smo prošle godine rekonstruisali i izgradili novu kanalizacionu mrežu u čitavom gradu i da nas sada očekuje gradnja postrojenja za tretman otpadnih voda, čime će pitanje ponora biti jos jedan višedecenijski problem Cetinja na koji je ova gradska uprava stavila tačku. - istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Državna sekretarka Daliborka Pejović iskazala je zadovoljstvo što će se ovim projektom stvoriti preduslov za rješavanje dugogodišnjeg problema grada.

- Ministarstvo održivog razvoja i turizma je prepoznalo ovo kao jedan ozbiljan problem iz oblasti zaštite životne sredine I aktivno se uključila u njegovo rješavanje. Shodno tome, u Kapitalnom budžetu smo opredijelili pola miliona eura za kompletnu sanaciju ponora, što će uz aktivnosti lokalne uprave koje sprovode na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda doprinijeti dugoročnom rješenju ovog problema – istakla je državna sekretarka Pejović.

Tokom obilaska ponora, prisutni su informisani da će za deset dana biti završena glavni projekat sanacije ponora, nakon čega se očekuje raspisivanje javnog tendera za odabir izvođača radova. Tretman ponora bio enzimima će trajati najmanje narednih 50 dana.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018