Gradonačelnik Bogdanović govorio na Konferenciji gradonačelnika Jugoistočne Evrope
02.03.2016

Konferencija je organizovana u okviru Programa partnerstva Svjetske banke - sa ciljem podrške gradovima Jugoistočne Evrope u procesu modernizacije i reformi, kao i promovisanju lokalnog razvoja i održivog rasta.

Gradonačelnik Bogdanović je u okviru panela „City Leadership required to transform cities in South-East Europe“, govorio o značaju aktivnosti gradskih uprava u integracionim procesima, pri čemu je istako dosadašnji učinak jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori na tom planu.


" Kada je konkretno riječ o Crnoj Gori, proces reforme lokalne samouprave danas se nalazi u odmakloj fazi, u kojoj – kako sam već naveo – participiraju brojni subjekti, od lokalnog, preko nacionalnog, sve do međunarodnog nivoa. Posebno želim istaći da smo u proteklom vremenu – što samostalno, a što upravo kroz tijesnu saradnju sa međunarodnim krugovima – uspjeli da realizujemo niz projekata, kojima je naš grad, a time i sama lokalna uprava, danas prepoznat po inovativnim aktivnostima, nerijetko i jedinstvenim na prostoru čitave države. A jedan od vitalnih instrumenata koji su doprinijeli takvom stanju, upravo su mogućnosti pristupa različitim vidovima fondova Evropske unije i partnerstva sa međunarodnim institucijama."- naveo je on.

Gradonačelnik Bogdanović, takođe, posebno je naglasio riješenost lokalne smouprave u rješavanju problema koji opterećuje gotovo sve gradove i regije zemalja zapadnog Balkana – riječ je o problemu nezaposlenosti kao jednom od najvećih aktuelnih izazova za nosioce vlasti na lokalnom, ali i na nacionalnom nivou.

" Zbog ograničenih finansijskih resursa, vjerujem da je prioritet u našem radu valorizacija prirodnih potencijala kroz javno privatno partnerstvo I privlačenje privatnog kapitala. Prijestonica Cetinje je prošle godine sa privatnim parnerom stavila u funkciju u turističke svrhe Lipsku pećinu - prvi speleološki objekat za turističke posjete u Crnoj Gori. To je realizovano bez finansijske participacije lokalne uprave, a ostvareni su izuzetni finansjski i druge multiplikativni efekti na lokalno stanovnistvo.

Lokalna uprava uspostavila je kvalitetan pravni i administrativni okvir, nadasve podsticajan za investitore, zbog cega je Cetinje danas, na značajnim međunarodnim adresama, prepoznato kao posebno stimulativna sredina u toj oblasti. Izrađena je prostorno – planska dokumentacija za cjelokupno gradsko područje, što nam je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone – koje su danas u funkciji braunfild i grinfild investicija. Takođe, donijeli smo Odluku o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva. Time smo ponudili i podsticajne pakete i za one koji žele ulagati van biznis zona, a u pravcu poboljšanja turističke ponude i razvoja ruralnog područja" istakao je gradonačelnik.

Na marginama Konferencije gradonačelnik Boganović sreo se sa gradonačelnikom Graca, koji je je bio domaćin skupa, kao i sa gradonačelnicima Oklahome i Viljnusa, sa kojim je razgovarao o budućoj saradnji.

Ispred Zajednice opština Crne Gore, na panelu je učestvovao Aleksandar Žurić, predsjednik opštine Bijelo Polje.

Događaj je okupio oko 150 predstavnika iz zemalja Jugoistočne Evrope sa centralnog i lokalnog nivoa vlasti, uključujući i gradske lidere, asocijacije lokalnih vlasti i druge partnere.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018