Obilježen 4. Januar – Dan osnivanja Cetinja
04.01.2016

Tokom svečanosti, uručena je Povelja „Ivan Crnojević“ predsjedniku fudbalskog saveza Crne Gore Dejanu Savićeviću, a dobitnik specijalne nagrade grada je Andrija Nikolić predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, podsjećajući na značaj Cetinja tokom slavne crnogorske istorije, obrazložio je odluku o dodjeli ovogodišnjih priznanja.

- Dozvolite mi da vam ovom prilikom, najprije, uputim iskrene čestitke povodom proteklih i predstojećih praznika. Posebna je čast obratiti vam se u svijetlu obilježavanja 4. januara Dana osnivanja Cetinja, grada u kojem je, dolaskom gospodara Ivana Crnojevića, davne 1482. godine, započeta slavna istorija crnogorske države. Tada je sazidan grad koji će postati sjedište Crne Gore, centar težnje za slobodom, simbol ljubavi prema domovini.

Tokom turbulentnih vremenskih razdoblja, u kojima se nastojao uništiti crnogorski identitet, Cetinje je bilo utočište našeg naroda i mjesto koje je crnogorcima davalo snagu da očuvaju naš nesalomivi duh. Kako u vremenu osnivanja crnogorske Prijestonice, tada male i nerazvijene sredine, tako i danas - kada se naš grad krupnim koracima razvija u modernu, evropsku i kulturnu Prijestonicu – posebnost Cetinja ogleda se personifikaciji svega crnogorskog. Zato 4. januar nije značajan samo za Cetinje, već i za čitavu Crnu.Goru i svakog njenog građanina.

Čini mi posebno zadovoljstvo da objavim da je ovogodišnji dobitnik Povelje „Ivan Crnojević“, naš istaknuti fudbaler i predsjednik fudbalskog saveza Crne Gore – gospodin Dejan Savićević.Prethodni period govori da je gospodin Savićević uvijek bio naklonjen našem gradu i da su upravo zahvaljujući njegovom angažmanu mnoge naše ideje uspješno realizovane. Svojim posvećenim odnosom i nesebičnom podrškom, bio je pouzdan partner Cetinju na planu afirmacije fudbalskih i drugih sportskih aktivnosti našeg grada, čime je i zavrijedio ovo prestižno priznanje koje simbolizuje crnogorsku postojanost. Fudbalski savez Crne Gore, institucija koju već godinama predvodi sa velikim uspjehom, bio je partner za primjer, a gospodin Savićević naš sjajan prijatelj.

Kada smo inicirali ideju o izgradnji Fudbalskog stadiona na Obilića poljani, naišli smo na puno razumijevanje i nesebičnu podršku gospodina Savićevića i Fudbalskog saveza Crne Gore. Pored toga, dobitnik ovogodišnje Povelje pružio je izuzetan doprinos realizaciji brojnih drugih infrastrukturnih i fudbalskih programa, čime se značajno unapređuje fudbalska, ali i sveukupna sportska infrastruktura u našem gradu. I baš zato – čini mi čast i zadovoljstvo što će Povelja „Ivan Crnojević“ danas pripasti nekome ko je jako dobro spoznao projekte na koje nas obavezuje istorija i značaj našeg grada.- istakao je on.

Nakon toga, uslijedila je dodjela Povelje „Ivan Crnojević“, kao i obraćanje ovogodišnjeg laureata.

- Posebna mi je čast da primim povelju posvećenu istorijskom gospdoaru Ivanu Crnojeviću, prije više od pet vjekova osnivaču vječne Prijestonice Crne Gore, našeg svetog grada Cetinja. Nadaleko je poznato da je Cetinje prvi crnogorski bastion borbe za slobodu, tako i prva crnogoska riznica junaštva i državništva, umjetnosti i kulture.
Isto tako Cetinje je i kolijevka crnogorskog sporta, i sportskih podviga. U predahu balkanskih ratova, na Cetinju je 1913. Godine osnovan najstariji crnogorski I jedan od najstarijih južnoslovenskih fudbalskih klubova – FK Lovćen. – naveo je on.

Prema riječima gradonačelnika Bogdanovića, specijalno priznanje grada pripalo je predsjedniku SUBNOR-a I anifašista Crne Gore gospodinu Andriji Nikoliću zbog njegovog izuzetnog doprinosa afirmaciji antifašističkih tekovina.

U ime dobitnika specijalnog priznanja, prisutne je pozdravio potpredsjednik SUBNOR-a I antifašista Crne Gore, gospodin Ljubo Sekulić.

Tokom svečanosti upriličen je muzički program u okviru kojeg je nastupila Danica Nikić.

U minulom periodu, dobitnici Povelje „Ivan Crnojević“, između ostalih, bili su akademik dr Dušan Martinović, dr Novak Jovanović, slikar i karikaturista Luka Lagator, reditelju Branislavu Mičunoviču, umjetniku Dimitriju Popoviću, fudbalskom klubu “Lovćen” kao i Rastislavu Vrbenskom presdtavniku UNDP-a u Crnoj Gori. Dvije povelje dodijeljene su posthumno –esejisti i publicist Pavlu Đonoviću, i velikanu slikarstva i umjetnosti Miodragu Dadu Đuriću.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018