U Zetskom domu održan Dan otvorenih vrata povodom nastavka kampanje "Svako dijete treba porodicu
24.12.2015

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović istakao je da je hraniteljstvo poseban oblik dječije zaštite koji svoje uporište ima u humanosti i dobročinstvu.

- Ovaj događaj prilika je da se podsjetimo društvenog imperativa - da zajedničkim naporima stvaramo uslove za kvalitetan rast i razvoj naše djece. Zato je, na tom putu, posebno značajna i dragocjena uloga ljudi koji su spremni da svojom humanošću, posvećenošću i predanošću daju puni doprinos u stvaranju ljepšeg i stabilnijeg ambijenta u kojem će odrastati oni kojima je pomoć potrebna, a koji su naš najsnažniji potencijal i budućnost.

Siguran sam da neću pogriješiti ako kažem da se prednosti hraniteljstva, najprije, ogledaju u količini zadovoljstva, sreće i zahvalnosti koju samo djeca, na jedinstven način, znaju izraziti svakim svojim pokretom, korakom i djelom - naglasio je on.

Tokom svečanosti prisutne je pozdravio i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

- Hraniteljstvo je iskustvo koje oplemenjuje život svake porodice, djeteta, kao i šire zajednice, a korist koju od hraniteljstva imaju djeca, porodice i zajednica je nemjerljiva. Osim toga hraniteljstvo je i ekonomski efikasnije rješenje jer ne samo što bolje zadovoljava potrebe djece, već je i tri puta jeftinije u odnosu na smiještanje djece u instituciju to jest dječiji dom - istakao je Perks.

Dejan Milošević, direktor Centra za socijalni rad Cetinje, kazao je da je jedan od glavnih ciljeva i zadataka našeg sistema da se svakom djetetu omogući normalno odrastanje u porodičnom ambijentu, a samim tim i pojedinačnu i kolektivnu odgovornost da im se omogući pun pristup obrazovanju, zdrastvenoj zaštiti i svim ostalim uslugama.

Inače, na Cetinju postoji jedanaest hraniteljskih porodica, od kojih su devet srodničke, a dvije nesrodničke.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018