Dodijeljene nagrade za filantropiju "Iskra"
07.12.2015

Dodjelu nagrade je, ispred grada domaćina, otvorio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Cetinje, sada već tradicionalno, domaćin svečane dodjele nagrada za individualnu i korporativnu filantropiju „Iskra“.

- Za mene, velika je čast što se ovaj događaj održava upravo u prijestonom gradu Crne Gore, koji je u svojoj slavnoj istoriji prepoznat kao grad dobročinstva – gradu koji je oduvijek znao da cijeni napore pojedinaca i društvenih subjekata na planu humanosti i solidarnosti, kao najvećih vrijednosti današnjeg čovječanstva.


Kako kroz istoriju, tako i danas Prijestonica Cetinje ima značajnu ulogu u razvoju filantropije jer svojim djelovanjem - počev od učešća i organizacije brojnih humanitarnih akcija, sve do kreiranja sveobuhvatnog koncepta socijalne politike - podstiče solidarnost, saradnju i povezanost među ljudima.


Nemam sumnju da priznanje “Iskra” nosi snažnu simboliku koja podsjeća na moralnu obavezu svih društvenih činilaca – da posvećeno razvijamo društvenu odgovornost i solidarnost. U prilog tome stoji činjenica da ćemo večeras, sedmu godinu zaredom, imati čast da pozdravimo pojedince i organizacije koji su svojim djelima u prethodnih dvanaest mjeseci zavrijedili našu pažnju i poštovanje - istakao je on.


Tokom svečanosti, prisutne su pozdravili i direktorica Fonda za aktivno građanstvo Anica-Maja Boljević, predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Romain Boitard, kao i Danka Latković, šefica kancelarije za saradnju sa nevladinim sektorom u Vladi Crne Gore.


Ove godine nagrade “Iskra” dodijeljene su u pet kategorija. Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou, koja je dodijeljena nakon dvije godine pauze, pripala je kompaniji ”Mezon” iz Danilovgrada, dok je firma “Luštica Development” iz Tivta nagrađena za doprinos lokalnoj zajednici. Nagrada „Iskra“ za doprinos dijaspore pripala je Udruženju crnogorskih iseljenika u Istanbulu, a nagradu za individualni doprinos dobila je Mirsada Šabotić.
Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena kapetanu Milošu Vukasoviću, prvom crnogorskom diplomati u Latinskoj Americi.


Kao i prethodnih godina, pored glavnih nagrada, dodijeljena su i četiri specijalna priznanja. Za korporativnu filantropiju priznanje je dobila Societe Generale banka Montenegro, dok je specijalno priznanje za humanost i solidarnost uručeno doktoru Radovanu Mijanoviću. Dobitnica specijalnog priznanja za građanski doprinos je doktorica Valentina Kalinić, a priznanje za podršku zajednici priznanje pripalo je Fondu za razvoj Kuča.

Dodjelu nagrada "Iskra" organizovao je Fond za aktivno građanstvo, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Upravom za dijasporu pri Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018