Svečanom akademojom obilježeno 140 godina postojanja Crvenog krsta Crne Gore
01.12.2015

Tokom svečanosti, koja je održana u Hotelu Grand, prisutne je pozdravio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- Činjenica da je Crna Gora, već davne 1875. godine, postala član Međunarodnog pokreta Crvenog krsta, te još tada bila važan sudionik u razvoju humanizma na međunarodnoj sceni, dovoljno govori o trajanju i značaju najstarijeg društva Crvenog krsta na Balkanu. U tom vremenu – vremenu brojnih izazova i iskušenja - nastojanja naših predaka da ublaže i spriječe ljudsku patnju obavezala su nas da nastavimo da razvijamo humanizam kao univerzalnu tekovinu.

Kako tada, tako i danas, Crveni krst ima značajnu ulogu u razvoju našeg društva, jer svojim djelovanjem unapređuje i podstiče uzajamno razumijevanje, saradnju i povezanost među ljudima, te ukazuje na potrebu da humano postupamo svakodnevno – a ne samo kada nas teške okolnosti na to primoraju – istakao je Bogdanović.

Prisutnima na svečanosti obratila se i ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević koja je istakla da je Crveni krst Crne Gore od početka svog djelovanja imao plodnu i intezivnu aktivnost i zaslužen ugled.
- Nastao u narodu koji je u svom biću ukorijenio načela humanizma i solidarnosti, čojstva i junastva, Crveni krst je imao plodno tle da prihvati principe na kojima počiva ova organizacija i da im ostane vjeran do današnjih dana - kazala je Kovačevic.

Gordana Mijović, predsjednica Crvenog krsta Crne Gore istakla je da je Crveni krst Crne Gore od 2006. godine dio svjetske porodice Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, te da se od tada intezivira njegov razvojni put, te da pored problema kako finansijskih, tako i kadrovskih i organizacionih, u Crvenom krstu država i međunarodna zajednica imaju pouzdanog partnera.

- Danas je Crveni krst Crne Gore jako nacionalno drustvo , osnaženih ljudskih i materijalnih kapaciteta za djelovanje , koje sve više nalikuje modernim evropskim društvima - istakla je Mijović.

Jelena Stijačić, šefica Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, istakla je da Međunarodni komitet Crvenog krsta u Crvenom krstu Crne Gore ima otvorenog, pouzdanog i profesionalnog partnera.

Getaču Ta, predstavnik Evropske zone Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, naglasio je da Crveni krst Crne Gore značajno doprinosi aktivnostima, koje su uslijedile nakon poziva iz Firence, a koje se odnose na migracije, društveni aspekt i volonterstvo.


Tokom svečane akademije, upriličena je dodjela medalja i plaketa za izuzetan doprinos Crvenom krstu, te je prikazana projekcija filma “140 godina Crvenog krsta Crne Gore”.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018