Gradonačelnik Bogdanović govorio na "Danu proširenja" u Briselu
17.11.2015

U delegaciji Zajednice opština bili su predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore i kopredsjedavajući Zajedničkog savjetodavnog odbora (ZSO) gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić, predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević i sekretar ZSO-a u Crnoj Gori Vanja Starovlah.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Komiteta regiona i drugih institucija Evropske unije, kao i kopredsjedavajući svih zajedničkih savjetodavnih odbora i radnih grupa zemalja koje su u procesu pristupanja EU.

Sastanak su otvorili direktor Direktorata za politiku i strategiju prosirenja Simon Mordu, predsjednik Komiteta regiona Marku Markula i predsjedavajući CIVEX komisije Fransoa Dekoste.

U okviru sastanka organizovana su i dva okrugla stola - "Prenošenje ovlašćenja i mehanizmi koordinacije u evropskim poslovima između različitih nivoa vlasti" i "Lokalne i regionalne strategije za uravnotežen regionalni razvoj i poslovno okruženje i uloga međuregionalne i transnacionalne saradnje".

Gradonačelnik Bogdanović je tokom drugog okruglog stola naglasio kako evropske integracije predstavljaju ključni element u regionalnim strategijama koje obuhvataju partnere iz članica Evropske unije i zemalja pristupnog procesa.

- Saradnja i razmjena iskustava preko granica, bilo nacionalnih, regionalnih ili organizacionih, predstavlja efikasan način za pristup novim idejama, inovacijama, kao i novim znanjima i vještinama. U tom smislu, transnacionalna saradnja omogućava rješavanje teritorijalnih izazova izvan nacionalnih granica kao što su zaštita životne sredine, međunarodno poslovanje, saobraćajni koridori i slično, dok međuregionalna saradnja ohrabruje razmjenu iskustava između partnera i regiona u odnosu na zajedničke strateške ciljeve i razvoj – istakao je on.

Direktor direktorata za politiku i strategiju proširenja Simon Mordu ukratko je predstavio ključne poruke iz izvještaja o napretku svih država, naglasivši pritom značaj uključivanja lokalnih uprava u proces evropskih integracija.

- Za sve one koji žele da se pridruže Evropskoj uniji, mora se naći ravnoteža u podjeli nadležnosti između centralnih, regionalnih i lokalnih vlasti. Jedna od ključnih stvari koje uzimamo u obzir pri pripremi izvještaja je upravo to kako su raspodijeljene nadležnosti između različitih nivoa vlasti – naglasio je on.

Glavna poruka sastanka je naglašavanje značaja lokalnih vlasti u implementaciji međuregionalnih programa, te je u tom smislu potrebno ustanoviti odgovarajući finansijski mehanizam koji će obezjediti podršku lokalnim vlastima u procesu pripreme i implementacije EU projekata. U tom kontekstu, naglašen je i značaj uspostavljanja održivog sistema za upravljanje ljudskim resursima na lokalnom nivou, jer – kako je istaknuto - bez odgovarajućih znanja i vještina zaposlenih u gradovima i opštinama nema ni uspješnih politika, projekata i saradnje.

Tokom konferencije, gradonačelnik Boganović sastao se sa predsjednikom Komiteta regiona Marku Markulom, predsjednikom CIVEX-a Fransoa Dekostem, kao i sa gradonačelnikom Izmira Azizom Kocaogluom.

“Dan proširenja” pruža priliku zemljama koje su u pristupnom procesu da razmijene iskustva sa članovima Komiteta regiona i visokim zvaničnicima drugih EU institucija, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju u procesu pristupanja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018