Svečanom sjednicom obilježen 13. novembar - Dan Prijestonice Cetinje
13.11.2015

Kako se moglo čuti na današnjem događaju, period između dva grada u prijestonom gradu obilježio je uspješan završetak ili početak niza projekata, poput gradnje i rekonstrukcije kanalizacione mreže na čitavom gradskom području, gradnje novog saobraćajnog koridora na ulazu u grad, valorizarije i početka rada Lipske pećine, gradnje nove stambene zgrade za naše sugrađane, instalacije solarne javne rasvjete u većini grada, gradnje komercijalnog centra na ulazu u grad čime će biti otvoreno do 50 novih radnih mjesta, početka rada investicije u mjestu Građani, početka rekonstrukcije bivšeg ruskog poslanstva, ali i predaje kandidature za upis istorijskog jezgra Cetinja na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO.

Tokom svečane sjednice, prisutne je pozdravio gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, koji je uz retrospektivu dosadašnjih i najavu predstojećih projekata naglasio i kako gradska uprava – nakon razdoblja dužeg od decenije – ovaj Dan grada dočekuje sa izmirenim zaradama prema svim zaposlenima, što je samo jedan od pozitivnih rezultata dosadašnje realizacije Sanacionog plana Prijestonice Cetinje.

Uz sve što je do sada urađeno, kako je kazao gradonačelnik Bogdanović, prioritet u predstojećem vremenu biće realizacija zajedničke ideje cetinjskih privatnika i gradske uprave o revitalizaciji prostora na kojem se nalazi bivša fabrika „Košuta“, gradnja novih stambenih zgrada, realizacija daljih projekata na planu tretmana otpadnih voda, kao i dodatno unaprijeđenje turističke ponude kroz projekat izmještanja ikone Bogorodice Filermose.

- Mnogo je toga stalo u razdoblje između dva 13. novembra – a ja ću ovom prilikom navesti tek neke od ključnih projekata koje smo uspješno završili ili počeli u tom vremenu.

U oblasti infrastrukture, izgradili smo novi saobraćajni koridor na ulazu u grad. Bez sumnje, riječ je o najvećem realizovanom projektu iz sfere saobraćaja u našem gradu tokom više posljednjih decenija.

Završavamo i gradnju nove kanalizacione mreže na cjelokupnom gradskom području. To nije samo kraj još jednog višedecenijskog problema sa kojim su bili suočeni naši sugrađani – već i prvi od tri koraka u cilju uspostavljanja najsavremenijeg sistema tretmana otpadnih voda na Cetinju. Takođe, u većem dijelu grada instalirali smo novu solarnu javnu rasvjetu, zahvaljujući kojoj ćemo ostvariti godišnje uštede koje se mjere desetinama hiljada eura.

Bili smo aktivni i na planu privlačenja investicija. Već sredinom decembra, dobićemo do 50 novih radnih mjesta završetkom gradnje komercijalnog centra na ulazu u grad. Takođe, još ranije zaživio je i turističko – proizvodni kompleks u mjestu Građani, koji je naša gradska uprava podržala različitim podsticajima.

Upravo juče, sa cetinjskim privrednicima postigli smo konkretan dogovor o rekonstrukciji objekata i uspostavljanju poslovne zone na prostoru nekadašnje fabrike “Košuta” i u te radove ući ćemo već od prvog kvartala naredne godine. Pred nama je i gradnja još jednog hotelskog kompleksa u mjestu Krstac.

Iznad svega, posebno smo zadovoljni uspješnom investicijom u pogledu valorizacije Lipske pećine. Ne samo da je riječ o primjeru izuzetnog javno – privatnog partnerstva, već svi indikatori koji se tiču prvih mjeseci rada ovog jedinstvenog turističkog sadržaja u zemlji, u potpunosti prevazilaze naša prvobitna očekivanja.

Jednako me raduje i činjenica da je Prijestonica Cetinje sa partnerima ove godine izgradila još jednu stambenu zgradu za naše sugrađane. Ovog puta, stambeno pitanje riješili su zaposleni u prosvjeti, po krajnje povoljnom modelu. Upravo kroz taj model, sa sličnim projektima nastavićemo i u vremenu koje slijedi.

Posebno sam zadovoljan i što smo početkom godine napravili korak o kojem se dugo govorilo, a na kojem smo mnogo radili u minulom vremenu. Naime, krajem januara predali smo kandidaturu za upis istorijskog jezgra na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO, pri čemu sam siguran da ne treba detaljnije obrazlagati kakve bi naš grad benefite mogao imati u slučaju da kandidatura dobije pozitivno mišljenje.

Uostalom, sve što je bilo do nas, pravovremeno smo i temeljno uradili. Počev od same kandidature i izrade obimnog nominacionog dosijea, sve do sveobuhvatne sanacije istorijskog jezgra koju smo realizovali minulih godina – pružili smo maksimum kako bi ta cjelina našeg grada ispunila neophodne kriterijume za kandidaturu.

Predaha ni u tom pogledu nema – jer upravo ove sedmice, počeli smo sa rekonstrukcijom bivšeg ruskog poslanstva, u kojem će već od naredne godine biti smješteno sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ovom prilikom, međutim, posebno želim istaći da smo pri realizaciji brojnih projekata pouzdane partnere imali u Vladi Crne Gore, ali i različitim međunarodnim fondovima. Izuzetnom saradnjom i njenim stalnim unaprijeđenjem, samo tokom proteklih 12 mjeseci, kroz donacije različitih međunarodnih partnera realizovali smo projekte u visini od sedam miliona eura. To govori da je iznos sredstava koja smo u posljednje četiri godine, za projekte gradske uprave, obezbijedili iz inostranih fondova veća od 13 miliona eura.

Posebno poglavlje današnjeg obraćanja želim posvetiti finansijskom poslovanju Prijestonice Cetinje. Minulog ljeta, napravili smo konkretan sanacioni plan i u tom pogledu već sada smo ostvarili niz značajnih rezultata.

Stoga, ovaj događaj prilika je i da zvanično, a prvi put javno, objavim podatak da Prijestonica Cetinje više nema nijednu neisplaćenu zaradu prema zaposlenima. Takva situacija jedinstvena je čak i kad govorimo o periodu dužem od posljednjih deset godina.

Ovakve prilike, već uobičajeno, obavezuju me i da ukratko najavim koje nas aktivnosti očekuju u predstojećim mjesecima.

Prije svega, želio bih akcentovati već pomenuti projekat cetinjskih privrednika i Prijestonice Cetinje, kojim ćemo uspostaviti poslovnu zonu na mjestu bivše industrije “Košuta”. Svim privrednicima koji su već ušli u pripreme za rekonstrukciju sadržaja i početak proizvodnje, odobrićemo posebne stimulanse – a to će očekivati i ostale privatne subjekte koji budu željeli da participiraju u sličnim projektima.

Prioritet u našem radu biće i nastavak gradnje novih stambenih zgrada. Imamo model po kojem ćemo našim sugrađanima ponuditi stanove po najnižoj cijeni kvadrata u Crnoj Gori i stoga ćemo preduzeti sve kako bi već sljedeće godine nastavili tamo gdje smo stali ove. Nakon završene zgrade za prosvjetu, u planu imamo gradnju stambenih zgrada za zdravstvo, sudstvo i tužilaštvo, socijalno ugrožene građane, penzionere, ali i druge strukture građana.

Nastavićemo i sa valorizacijom turističkih i kulturnih potencijala. Kako smo to ove godine uradili sa Lipskom, sljedeće ćemo početi u Cetinjskoj pećini – gdje će biti smještena ikona Bogorodice Filermose.

Kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi, po završetku kanalizacione mreže, očekuje nas gradnja tunela “Belveder”, a potom i pogona za prečišćavanje otpadnih voda.

Već sada mogu reći da ćemo naredne godine imati i još niz značajnih infrastrukturnih i razvojnih projekata – kazao je on.

Predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović akcentovao je rad gradskog parlamenta, ističući pritom kako su odbornici i u proteklih 12 mjeseci donijeli niz krucijalnih odluka u pravcu razvoja grada.

- Svjestan činjenice da napredak društva u cjelini zahtijeva intenzivnu komunikaciju na svim nivoima, moram istaći zadovoljstvo u saradnji i podršci koju Prijestonici Cetinje Vlada Crne Gore kada su u pitanju svi razvojni projekti i aktivnosti usmjerene ka valorizaciji potencijala našeg grada. No, ovu priliku iskoristiću i da zatražim podršku Vlade i Skupštine Crne Gore da se u što kraćem roku inicira i u skupštinskoj proceduri usvoji novi Zakon o Prijestonici. Afirmacija Cetinja kao sjedišta važnih državnih institucija biće potvrda državnog odnosa prema Prijestonici i rekao bih poruka da je ovaj zakon jednako bitan za sve građane Crne Gore jer Prijestonica jednako pripada i znači svim građanima Crne Gore kao što pripada i građanima Cetinja – istakao je Martinović.

Tokom današnje sjednice dodijeljene su i studentske nagrade Prijestonice Cetinje. Nagrada namijenjena najboljem studentu Fakulteta dramskih umjetnosti pripala je Jovanu Ristiću. Kada je riječ o Fakultetu likovnih umjetnosti, najuspješnija studentkinja bila je Branka Kovačević, a ispred Muzičke akademije ovogodišnja nagrada pripala je Mariji Mitrović.

Nagrade najboljim studentima cetinjskih akademija uručio je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, a ispred nagrađenih prisutnima se obratila Branka Kovačević.

Tokom današnje svečane sjednice, upriličena je i projekcija filma o aktivnostima gradske uprave u vremenu između dva 13. novembra. 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018