"Speaking tour": Na Cetinju održana završna javna tribina o NATO-u
30.10.2015

Na tribini su učestvovali gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, ambasador Slovačke Republike u Crnoj Gori František Lipka, Ambasador Republike Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša, spoljnopolitički savjetnik predsjednika Slovačke Republike Martin Butora, direktor Odjeljenja za bezbjednosnu politiku i neproliferaciju Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Ištvan Balog, bivši ministar odbrane Republike Slovenije Roman Jakič, pukovnik odjeljenja za bezbjednosnu politiku Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske Tadeuš Kživda i izvršni direktor Nevladine organizacije „Alfa centar“ Aleksandar Dedović.

natomain1

Skupu su prisustvovali brojni građani, koje je na početku pozdravio gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

- U kontekstu pristupanja Crne Gore NATO-u, vrijeme za nama donijelo je mnogo izazova i uspješno savladanih ciljeva. Od polazne tačke do ove današnje, uloženo je mnogo energije i truda, kako na unutrašnjem, tako i na vanjskopolitičkom planu i sada smo sasvim sigurni - Crna Gora spremna je za NATO, kao pouzdan saveznik i kao država koja je već pružila zapažen doprinos globalnim pitanjima.

Jer, kada se prisjetimo svega što je prethodilo, kada se prisjetimo ranijeg perioda – nemoguće je izostaviti i učešće crnogorskih snaga u mirovnim misijama ISAF, ali i značajne diplomatske učinke u pravcu doprinosa globalnim bezbjednosnim pitanjima. A kada pogledamo ispred sebe - apsolutno je jasno da, govoreći o članstvu u NATO, mi ne govorimo samo o bezbjednosti. Naprotiv. Širok je obim oblasti u kojima Crna Gora može dati svoj doprinos, a istovremeno i uživati benefite od pristupanja Sjevernoatlantskoj alijansi.

Za relativno mali sistem, za državu koja je smještena na istorijski turbulentnom geopolitičkom prostoru – od izuzetnog je značaja dalja izgradnja imidža sigurne, ekonomski i politički stabilne i snažne države, spremne da u službi budućnosti iskoristi sve svoje potencijale, a da na tom putu ima podršku saveznika čija reputacija na globalnoj političkoj sceni ima krucijalnu ulogu.

Uspješno savladavanje puta ka NATO, sa druge strane, biće i vjetar u leđa našim naporima koji se tiču drugog vanjskopolitičkog zadatka, povodom kojeg već duže postoji snažan konsenzus među crnogorskim društvenim činiocima. Naravno, riječ je o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao ideji koja nema alternativu - naglasio je on.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, koji je istakao da bi potencijalno pristupanje Crne Gore NATO-u imalo pozitivne reperkusije, ne samo po našu državu, već i po sam region.

On je podsjetio na rezultate posljednjih ispitivanja javnog mnijenja, prema kojima pristupanje Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi podržava 45 odsto građana, dok se tome protivi 39 procenata, uz 16 odsto neopredijeljenih.

natomain2

Ambasadori Slovačke i Mađarske prisutnima su govorili o iskustvu svojih zemalja vezanim za integracije, ali i članstvo u NATO, pri čemu su ponovili da Crna Gora ima punu podršku tih država u kontekstu pristupanja Sjevernoatlantskoj alijansi.

Ostali učesnici tribine, iz Poljske, Slovenije i Mađarske, takođe su se osvrnuli na benefite koje su njihove zemlje ostvarile od članstva u NATO, dodajući kako članstvo Crne Gore u tom savezu može imati brojne pozitivne rezultate.

Izvršni direktor NVO „Alfa centar“ Aleksandar Dedović podsjetio je na brojne aktivnosti koje su u proteklom vremenu realizovane kako bi građani bili adekvatno upoznati sa procesom pristupanja Crne Gore NATO-u, ali i prednostima koju naša država može imati od toga.

U drugom dijelu tribine, uslijedilo je niz pitanja građana, kao i diskusija tokom koje su razmijenjeni stavovi učesnika današnjeg događaja.

Uoči tribine na Cetinju, kojom je i okončana kampanja „Speaking tour“, slični skupovi održani su u Podgorici, Kotoru, Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Golubovcima, Mojkovcu, Pljevljima, Bijelom Polju, Andrijevici, Beranama, Šavniku, Žabljaku, Nikšiću, Danilovgradu i Baru.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018