Gradonačelnik Bogdanović boravio u Izraelu; susreti sa premijerom Netanijahuom i gradonačelnikom Njujorka De Blaziom
23.10.2015

Na skupu, koji su organizovali Američki jevrejski kongres i Kongres svjetskih jevreja, gradonačelnici su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su pozvali na globalnu toleranciju.

Tokom konferencije, gradonačelnicima se obratio i predsjednik Vlade Izraela Benjamin Netanijahu, koji je pozvao lidere globalnih gradova na odlučnu akciju u cilju jačanja međuvjerske tolerancije i koegzistencije, koja je – kako je dodao – posebno važna u aktuelnom momentu.

izraelmain2

Susret sa predsjednikom Vlade Izraela Benjaminom Netanijahuom

Prilikom susreta premijera Benjamina Netanijahua sa učesnicima konferencije, gradonačelnik Bogdanović zahvalio je na činjenici da su Cetinje i Crna Gora prvi put zastupljeni na Međunarodnoj konferenciji gradonačelnika. Gradonačelnik Cetinja upoznao je premijera Izraela i sa sadržajem zajedničke izjave koju su, tokom konferencije u Jerusalimu, potpisali gradonačelnici 30 svjetskih gradova.

Susret sa gradonačelnikom Njujorka Bilom de Blaziom

Gradonačelnik Bogdanović i gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio zajedno su u Jerusalimu položili vijence na spomenik žrtvama holokausta u okviru memorijalnog centra Jad Vašem. Tom događaju prisustvovali su i gradonačelnici još nekoliko gradova, koji su takođe položili vijence.

izraelmain3

Sastanci sa predsjednikom Američkog jevrejskog kongresa i gradonačelnicima Jerusalima, Karson Sitija, Bešiktaša i Tirane

Na marginama konferencije, gradonačelnik Bogdanović imao je i niz bilateralnih susreta. On se sastao sa predsjednikom Američkog jevrejskog kongresa Džekom Rouzenom, kao i sa gradonačelnicima Jerusalima Nirom Barkatom, Karson Sitija Robertom Krouelom, Bešiktaša Muratom Hazinedarom i Tirane Erionom Veljiajem.

Tokom tih susreta, u fokusu su bili razgovori o mogućoj saradnji, koja bi – kako je naglašeno – trebalo da počiva na privredi, kulturi i obrazovanju.

Zajedno sa gradonačelnikom Bogdanovićem, događajima je prisustvovala i ambasadorka Crne Gore u Izraelu Tamara Mugoša.

Gradonačelnik Bogdanović posjetio je i Malča tehnološki park u Jerusalimu, pri čemu se sastao sa predstavnicima tog kompleksa. Tokom sastanka, on je predstavio koncept višenamjenskog kompleksa na području nekadašnjeg gornjeg „Oboda“, što je naišlo na značajno interesovanje.

Izjava gradonačelnika Bogdanovića

- Prije svega, želim naglasiti da mi je izuzetno drago što je Cetinje uvaženo pozivom da se nađe među 30 globalnih gradova čiji su gradonačelnici učestvovali na ovogodišnjoj konferenciji u Izraelu. Siguran sam da će dijalog koji smo imali proteklih dana voditi ka konkretnim inicijativama, a koje će doprinijeti globalnim akcijama u cilju afirmacije tolerancije i razumijevanja.

Sa druge strane, tokom susreta sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom čuli smo njegove stavove koji se tiču navedenih tema, a koji su korespondirali sa zaključcima naše konferencije.

Drago mi je što sam bio u prilici i da se sastanem sa gradonačelnikom De Blaziom, sa kojim sam zajedno odao poštu žrtvama holokausta u memorijalnom centru Jad Vašem. Na taj način, a što je naglašeno i na samoj konferenciji, poslata je još jedna snažna poruka da Crna Gora iznad svega ostaje privržena antifašizmu kao trajnoj vrijednosti – izjavio je gradonačelnik Bogdanović po završetku konferencije u Jerusalimu.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018