Predstavnici Zajednice opština Crne Gore posjetili Zajednicu opština Republike Turske i TIKA
11.10.2015

Ova posjeta je organizovana uz podršku Ambasade Crne Gore u Republici Turskoj.

Delegaciju Zajednice opština su predstavljali predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić, predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović i savjetnica za međunarodnu saradnju u Sekretarijatu Zajednice opština Vanja Starovlah.

Pored članova Delegacije, sastancima je prisustvovao ambasador Crne Gore u Republici Turskoj Branko Milić.

Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović je na sastanku sa Zajednicom opština Turske, između ostalog, naglasio da Crna Gora i Turska imaju jako intezivnu saradnju na svim nivoima, da se u Crnoj Gori realizuje veliki broj projekata podržanih od strane TIKA i turske ambasade, te da saradnja koja već postoji može dalje biti obogaćena saradnjom između asocijacija lokalnih vlasti. Ocijenio je jako korisnim uspostavljanje saradnje između nacionalnih asocijacija i da razmjena iskustava na raznim poljima može biti veoma dragocjena za obje strane. U tom smislu treba pristupiti potpisivanju Protokola o saradnji između asocijacija, radi bližeg definisanja oblasti saradnje.

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić i generalni sekretar Zajednice opština Turske Hajretin Gudrun su predstavili ukratko asocijacije, njihovo članstvo, organizacionu strukturu i glavne aktivnosti. Posebno su naglasili značaj uspostavljanja partnerstava i bratimljenja između crnogorskih i turskih opština, unaprijeđivanje tog procesa i praćenje rezultata ostvarenih tom saradnjom. Naglašen je i značaj obuka, prvenstveno na planu razvijanja malih biznisa i upravljanja biznis zonama.

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić i predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović izrazili su zadovoljstvo zbog organizovanja sastanka i ukratko predstavili svoje opštine i potencijalne oblasti za zajedničke projekte sa turskim kolegama.

Na sastanku je dogovoreno da se pristupi proceduri i pripremi Protokola o saradnji između zajednica opština Crne Gore i Turske koji bi bio potpisan prilikom uzvratne posjete Zajednice opština Turske Crnoj Gori, kao i da se oformi zajednički operativni tim koji će definisati prioritne oblasti saradnje i pratiti sprovođenje zajedničkih projekta i aktivnosti, u cilju implementacije Protokola o saradnji.

Crnogorska delegacija je posjetila i Tursku agenciju za međunarodnu saradnju i koordinaciju, gdje su sa predstavnicima te organizacije razgovarali o podršci koju pruža TIKA u realizaciji brojnih projekata u Crnoj Gori.

Izražena je zahvalnost za sve aktivnosti koje je TIKA sprovela u Crnoj Gori, kao i očekivanje da će ta podrška biti još snažnija u narednom periodu.

Članovi crnogorske delegacije su, kao prioritetne oblasti za podršku, naveli projekte u oblasti razvoja malog i srednjeg biznisa, upravljanja biznis zonama, infrastrukture, ženskog preduzetništva, obnove kulturnih spomenika i dr.

Predloženo je i da TIKA sagleda mogućnosti za finansiranje zajedničkih projekata bratimljenih opština, kao i da se iskoristi pozicija koju asocijacije opština imaju kao predstavnici svih lokalnih samouprava obje zemlje radi prikupljanja opštinskih predloga projekata za finasiranje i širenje njihovih rezultata na što veći broj opština.

Predstavnici TIKE su izjavili da je posjeta realizovana u pravo vrijeme, s obzirom da je u toku priprema budžeta TIKE za narednu godinu. Praksa ove agencije je da sve pristigle zahtijeve iz zemalja u kojima djeluje vrednuje po značaju i uticaju koji bi se ostvario njihovom realizacijom i, na osnovu toga, donosi odluku o projektima koje će da finansira. Takođe su najavili da će, u komunikaciji sa koordinatorom TIKE za Crnu Goru, pristupiti realizaciji zaključaka sa sastanka.

Na kraju posjete, cnogorska delegacija se susrela i sa predsjednikom opštine Altidag (centralna opština Ankare) Vejselom Tirjakijem.

(ZAJEDNICA OPŠTINA CRNE GORE)

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018