U Vladinom domu održan drugi Cetinjski forum
09.10.2015

Na događaju, koji je okupio brojne aktere iz diplomatske, akademske i društvene zajednice, govorili su ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, a predavanje je održao ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije Budimir Lončar.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo što je Cetinje domaćin drugog diplomatskog foruma, naglasivši da je riječ o gradu u kojem leže korijeni crnogorske diplomatije.

- Ako govorimo o sferi vanjskih poslova u Crnoj Gori, onda govorimo o Cetinju. Jer, upravo Cetinje korijen je i kolijevka crnogorske diplomatije.

Imajući to u vidu, onda sam siguran da danas možemo kazati kako i Cetinjski forum, kao relativno nova i mlada tradicija, predstavlja tek nastavak jedne niti, duže od stoljeća. A ta nit, čvrsto sam uvjeren, uskoro će biti dodatno osnažena činjenicom da ćemo Cetinju, kao prijestolu crnogorske države, vratiti i status diplomatskog centra Crne Gore – kazao je on.

Aktuelni momenat, kako je kazao gradonačelnik Bogdanović, sa sobom nosi brojne izazove za crnogorsku diplomatiju.

- Posmatrajući aktuelne procese i ciljeve vezane za bližu budućnost, sasvim sam uvjeren da danas bez sumnje možemo ustvrditi kako svjedočimo važnom momentu za crnogorsku diplomatiju. A odatle, nadalje, proizilazi i konstatacija da poziv nosilaca vanjskopolitičkih procesa sa sobom nosi posebnu težinu i odgovornost.

Jer, dovoljno je ispratiti kretanja koja se tiču integracionih procesa – pri čemu je Crna Gora u samom finišu pred ispunjenjem jednog od dva krucijalna spoljnopolitička cilja – te je sasvim očito da upravo tekuća godina na tom planu ima poseban značaj – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Nakon izlaganja i predavanja gospodina Lončara, uslijedila je diskusija, u kojoj su učešće uzeli ministri vanjskih poslova iz ranijih saziva Vlade Crne Gore.
.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018