Gradonačelnik Bogdanović učestvovao na Konferenciji evropskih regiona i gradova
28.09.2015

Na konferenciji, koju uz podršku Evropske unije organizuje Institut regiona Evrope, gradonačelnik Bogdanović govorio je u okviru diskusije „Proširenje Evropske unije“. Inače, na događaju su, između ostalih govorili i komesar EU za obrazovanje, kulturu, nauku i sport Tibor Navračič, predsjednik odbora za međunarodne poslove u Evropskom parlamentu Elmar Brok, kao i niz zvaničnika Evropske komisije.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Bogdanović govorio je o značaju aktivnosti gradskih uprava u integracionim procesima, pri čemu je posebno akcentovao dosadašnji učinak jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori na tom planu.

– Siguran sam da danas, iz perspektive crnogorskih gradova i opština, možemo reći da smo zadovoljni dosadašnjim tokom procesa evropskih integracija, te da već sada u izuzetnoj mjeri osjećamo benefite od pretpristupne faze. Kao nailustrativniji, ali ne i jedini mehanizam – navešću primjer podrške Evropske unije infrastrukturnim i razvojnim projektima na lokalnom nivou, koji se realizuju kroz pretpristupne IPA fondove. Jer, apsolutno sam siguran da danas u našoj državi nema grada u kojem iz navedenih sredstava nije finansirano makar nekoliko projekata od vitalnog interesa za lokalno stanovništvo.

No, uz pitanje koliko možemo dobiti u procesu evropskih integracija, jednako je važno i ono - koliko možemo da uradimo.

U tom pogledu, nema sumnje da su sve lokalne zajednice danas suočene sa gotovo istovjetnim izazovom, koji se ogleda u reformama koje je neophodno sprovesti u cilju dostizanja okvira koji prepoznajemo kao savremeni evropski standard. One su u Crnoj Gori već počele i sa te strane možemo reći da smo zadovoljni dosad urađenim. Ipak, pred nama je još mnogo posla – kazao je on.

Tokom diskusije, u kojoj su učestvovali predstavnici članica EU, ali i lokalnih zajednica iz gotovo svih zemalja regije koje se nalaze u pretpristupnom procesu, konstatovano je i da je Crna Gora danas lider kada su u pitanju integracioni procesi.

U drugom dijelu konferencije, učesnici su razgovarali i o aktuelnim migracijama, pri čemu su se usaglasili da je u tom segmentu neophodan zajednički koordinirani rad svih država regije, uz podršku EU.

Inače, Konferencija evropskih regiona i gradova trajaće tri dana. Upravo na ovogodišnjoj konferenciji, Prijestonica Cetinje primljena je u punopravno članstvo u Institutu regiona Evrope.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018