U Prekornici otkrivena spomen ploča na rodnoj kući narodnog heroja Jovana M. Vučkovića
14.07.2015

Spomen ploču svečano su otkrili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i predsjednik SUBNOR-a Opštine Bor Žarko Petrović.

Tokom događaja, kojem su, između ostalih, prisustvovali članovi porodice Vučković, predstavnici gradske uprave, SUBNOR-a Crne Gore, SUBNOR-a Republike Srbije, te Opštine Bor, naglašeno je da sjećanje na Jovana M. Vučkovića - istaknutog revolucionara i nezaobilaznog aktera brojnih značajnih bitaka tokom Narodno - oslobodilačkog rata – ne blijedi.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Bogdanović podsjetio je na životni put Jovana M. Vučkovića, koji je rođen u okolini Cetinja, a koji se svojim revolucionarnim aktivizmom istakao u Boru, nakon čega je učestvovao u Trinaestojulskom ustanku i zatim u brojnim partizanskim ofanzivama.

- Jovan Vučković jeste upravo jedan od onih - najvećih i najhrabrijih. I to onda kada je najteže biti i velik i hrabar.

Njegovo je ime među onima koja će pokoljenja uvijek obavezivati na divljenje i poštovanje prema žrtvi predaka palih za slobodu dolazećih. I stoga, ovim činom, Cetinje i Crna Gora vraćaju svoj dug heroju jedne epohe, čovjeku koji je, iznad svega, volio slobodu i koji je, na kraju, svoj život dao za nju – kazao je on.

Ispred grada Bora, prisutnima se obratio predsjednik opštinskog SUBNOR-a Žarko Petrović.

- Jovan Vučković jedna je od ličnosti kojima se borski kraj ponosi, ali i koji je uticao da između Bora i Cetinja zaživi prijateljstvo koje traje do danas.

Zato, Bor sa ponosom gleda na spomen obilježje i bistu narodnog heroja Jovana Vučkovića koja je prošle godine u oktobru obnovljna i postavljena u našem gradu – rekao je on.

Na događaju je govorio i predsjednik UBNOR-a Cetinje Stevan Radunović.

- Svojim časnim životom, neustrašivom borbom i junačkom pogibijom, Jovan Vučković stekao je slavu za sebe i svoje bratstvo. Ostavio je svojoj rodbini i svome narodu da se ponose njime, kao i obavezu da njega i njegova djela čuvaju od zaborava.

Ispred stanovnika Prekornice, prisutne je pozdravio Branko Vučković, koji je govorio o životu Jovana M. Vučkovića i o njegovom revolucionarnom putu. On je zahvalio svima koji su zaslužni za postavljanje spomen ploče na Prekornici, ali i za nedavnu obnovu spomenika ovom narodnom heroju u Boru.

Jovan Vučković (1913 – 1944) rođen je u Prekornici kod Cetinja, a tokom mladosti radio je u rudniku u Trepči, a potom i u Boru. U tom je gradu pristupio Komunističkoj partiji Jugoslavije.

Poslije okupacije, vratio se u Crnu Goru gdje je aktivno učestvovao u pripremama oružanog ustanka. Zajedno sa svojim bratstvenicima učestvovao je u Trinaestojulskom ustanku.

Kao doborovoljac stupio je u Lovćenski bataljon koji je u okviru Crnogorsko-sandžačkog partizanskog odreda, učestvovao u napadu na Pljevlja 1941. godine. Brojne su borbe i ofanzive u kojima je Jovan M. Vučković ostavio dubok trag – marš preko Romanije i Igmana, Sinjajevina, Konjic, Bugojno, Livno, Jajce, Prnjavor, Teslić, Livno. Istakao se u borbama oko Ivansedla, preko Neretve, Drine, Pive i Sutjeske.

Poginuo je trećeg aprila 1944. godine, u jurišu, nedaleko od Mrkonjić Grada, kao zamjenik političkog komesara Prvog lovćenskog bataljona Prve proleterske udarne brigade. Trojica njegove braće strijeljana su 1942. godine u Rijeci Crnojevića, kao aktivisti Narodnooslobodilačkog pokreta.

Za narodnog heroja proglašen je 27. novembra 1953. godine.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018