Dogovorena saradnja Cetinja i Istre
02.07.2015

Na sastanku kojem su, uz gradonačelnika Bogdanovića i župana Flega, prisustvovali njihovi saradnici, kao i predstavnici crnogorske dijaspore Istarske županije i Saveza Crnogoraca Hrvatske, više riječi bilo je o budućoj bilateralnoj saradnji, ali i dosadašnjim iskustvima u pogledu jačanja odnosa dvije države.

Gradonačelnik Bogdanović upoznao je današnje goste sa aktivnostima Prijestonice Cetinje – pri čemu je napravio osvrt na već realizovane, ali i predstojeće projekte. Kao posebno značajne, on je naglasio aktivnosti koje se tiču prekogranične saradnje – kroz koje je Prijestonica Cetinje do danas realizovala više projekta sa gradovima i županijama iz Republike Hrvatske.

On je takođe upoznao goste iz Istarske županije sa činjenicama da je Cetinje u minulom periodu imalo uspješnu saradnju sa više hrvatskih gradova, poput Splita, Dubrovnika ili Rijeke, iz kojih je proisteklo više uspješnih projekata, poput saradnje u oblasti proizvodnje i distribucije vinskih proizvoda.

Župan Valter Flego informisao je gradonačelnika Bogdanovića o aktivnostima, kako Istarske županije, tako i gradova koji se nalaze na njenom području. On je podržao inicijativu gradonačelnika Bogdanovića o uspostavljanju čvrste saradnje u sferama od zajedničkog interesa.

Kao oblasti od obostranog značaja posebno su naglašeni turizam, poljoprivreda i obrazovanje, kao i zajednički rad u pravcu realizacije investicija.

Takođe, posebno poglavlje razgovora odnosilo se na oblast prekogranične saradnje, odnosno mogućnosti realizacije zajedničkih projekata. U tom kontekstu, predstavnici Istarske županije prenijeli su svoja iskustva, pri čemu je navedeno da danas – kada je Hrvatska članica Evropske unije – oni mogu u izuzetnoj mjeri pružiti podršku i Prijestonici Cetinje.

Predstavnici crnogorske dijaspore koji su prisustvovali današnjem sastanku inicirali su i posjetu delegacije iz naše države, odnosno gradova Cetinje i Podgorica, gradskim upravama u Hrvatskoj, ali i našim iseljenicima koji žive u toj zemlji.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018